Thursday, September 19, 2024
Actualitat

Zoo i Vicent Pitarch guanyen la Medalla de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua

La institució reconeix la tasca del grup de música de dur el valencià “més enllà de les fronteres habituals de la llengua” i la contribució de l’acadèmic com a investigador i activista

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha anunciat aquest divendres que ha acordat atorgar la Medalla, la màxima distinció de la institució normativa del valencià, al filòleg i sociolingüista Vicent Pitarch i al grup de música Zoo. La candidatura de Vicent Pitarch, a proposta de la Secció de Lexicografia i la Secció d’Onomàstica, i la de Zoo, a proposta de la Secció de Documentació i Literatura, van obtindre el suport del Ple el 6 de setembre.

Pel que fa a Vicent Pitarch (Vila-real, la Plana Baixa, 1942), l’AVL ha valorat no sols la seua insistent i meritòria contribució a la llengua i cultura valencianes, sinó també la seua gran capacitat de treball i de compromís amb la societat valenciana, concretada en una extensa i productiva aportació com a docent, promotor, divulgador, investigador i activista cultural del valencià.

Pel que fa al reconeixement de l’AVL a Zoo, que enguany ha dit adeu als escenaris, l’Acadèmia ha valorat que el grup musical de Gandia ha dut el valencià més enllà de les fronteres habituals de la llengua, en una trajectòria plena d’èxits de públic i de crítica. Així mateix, es considera el seu compromís amb la cultura valenciana i el seu valor com a peça indiscutible en el panorama musical valencià. “Els reconeixem com una baula en la rica i compromesa tradició de la música, que enllaça amb èxits de grups anteriors, i que seguirà de la mà de cantants i grups en actiu que, des d’una gran diversitat de ritmes, inspiracions i accents, continuaran creant en la nostra llengua”, es destaca en el reconeixement.

Els noms de Vicent Pitarch i de Zoo s’unixen als d’Emili Rodríguez-Bernabeu (2023), Ramon Lapiedra i Rosa Serrano (2019), Rafael Ninyoles (2018), Joseph Gulsoy (2017), Germà Colón (2016) i Pere Maria Orts (2015), guardonats amb la Medalla de l’AVL. El lliurament de la distinció tindrà lloc el 17 d’octubre en el monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l’AVL, en un acte solemne, coincidint amb l’obertura del curs acadèmic de la institució. 

El jurat ha valorat la contribució de Pitarch a la normalització de la llengua, que s’ha materialitzat a través de diverses activitats socials i culturals com ara la participació en la fundació i direcció del programa radiofònic Nosaltres els valencians, de Ràdio Popular (1969); la fundació el 1975 del parvulari El Rogle, la primera escola en valencià de Castelló de la Plana, o la participació en l’organització dels històrics cursos de valencià de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de València. Pitarch ha fet aportacions molt interessants en l’àmbit de la toponímia i de la terminologia, ha publicat un gran nombre de llibres de divulgació cultural i sociolingüística i ha estat reconegut amb diversos premis com ara el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians, d’assaig (1997); el IV Premi Ulisses de narrativa (2002); el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla (1983), o el Miquelet d’Honor de la Societat Coral el Micalet (2006).

Pel que fa a Zoo, que va començar la carrera el 2013 amb l’àlbum Tempestes venen del sud, ha renovat el panorama musical en català amb estils urbans i electrònics contemporanis com el rap, el hip-hop, el rock i l’ska i ha tingut sempre un gran èxit a tots els territoris de parla catalana. El 7 de gener de 2024 la banda va anunciar que plegava i es va acomiadar dels escenaris amb una gira. Zoo també compta amb obra literària. Han publicat Zoo il·lustrat (2021), una col·lecció de cinc llibres amb cançons del grup il·lustrades per Carles Ubeefe, Gemma Moltó, Joan Turu, Paulapé i Helga Amba) i material didàctic, i l’àlbum il·lustrat i conte musicat I malgrat tot, Palestina (2023).

Zoo ha estat distingit amb nombrosos premis per la seua qualitat musical. En els Premis Ovidi 2021 van obtenir els guardons al millor disc de hip-hop i electrònica, i a millor producció i arranjaments, pel disc Llepolies, mentre que la cançó homònima va ser reconeguda com a millor cançó i millor videoclip; en els premis Enderrock 2022, van rebre el reconeixement de crítica i públic amb el guardó al millor artista de l’any i a la millor música urbana, per Llepolies. A més, recentment han estat reconeguts amb el Premi de Difusió dels XXXIV Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians.

Fotos: Vicent Pitarch i Zoo / AVL-Michel Novak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics