Viquimarató de Salses a Guardamar i de Fraga a l’Alguer

Els set territoris de parla catalana participen en el repte d’ampliar les entrades de lingüistes a la Viquipèdia
La setena edició de la Viquimarató de la Llengua Catalana, que ha començat aquest divendres i s’allargarà fins al divendres 13 de novembre, compta, per primer cop, amb la participació dels set territoris on es parla català: La Catalunya Nord, Catalunya, la Franja de Ponent, el País Valencià, Andorra, les Illes Balears i l’Alguer.
Coordinada per la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) de la Generalitat de Catalunya i Amical Wikimedia, està dedicada a tots els lingüistes dels territoris de parla catalana.
Durant la setmana de la Viquimarató, diversos voluntaris ampliaran les entrades a la l’enciclopèdia en línia en català dels principals lingüistes que s’han dedicat a la llengua catalana, inclosos catalanòfils d’arreu del món. Els organitzadors s’han proposat crear o ampliar com a mínim cinquanta articles dels setanta lingüistes proposats.
Els participants que ho vulguin podran participar dissabte al matí, entre les 10 i les 11.30 h, en un taller per aprendre a editar la Viquipèdia i també podran posar-se en contacte amb membres d’Amical Wikimedia a través d’un canal de suport per resoldre qualsevol dubte durant el procés d’edició. També s’han creat dos videotutorials per aprendre a utilitzar el traductor de contingut i un altre per editar un article des de zero. Tota la comunitat implicada podrà utilitzar l’etiqueta #ViquiLlengua7x7 per fer difusió de l’esdeveniment que, a causa de la pandèmia del coronavirus, serà totalment virtual.
La Viquimarató de la Llengua Catalana és una activitat organitzada anualment per la DGPL i Amical Wikimedia des de 2013. Les anteriors edicions rebien el nom de Nit de la Llengua al Món Digital perquè la tasca d’edició es concentrava en horari nocturn. Des de 2015, la seu central és Tarragona i l’esdeveniment s’organitza a les instal·lacions del Port de Tarragona, amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili.
La Viquimarató compta aquest any amb el suport dels governs andorrà, balear i valencià, la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, la Delegació del Govern català a Itàlia, a l’Alguer, la Universitat de Saragossa, i l’Institut Ramon Llull, que s’hi suma a través de la Xarxa Llull.
En el vídeo de presentació de la Viquimarató, els representants dels set territoris han destacat el fet que per primer cop hi participin entitats i administracions de tot el domini lingüístic. “La llengua és una eina indestructible que ajuda a superar les fronteres”, ha remarcat Josep Puigbert, director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà.