Monday, September 16, 2024
Actualitat

Vint-i-cinc anys normalitzant el català en la tecnologia

Softcatalà celebra el 25è aniversari convertit en l’eina referència de la llengua al món digital

Softcatalà, associació dedicada a la promoció del català en les noves tecnologies, ha fet aquest dilluns 25 anys. L’associació va néixer el 2 d’octubre de 1998 en un entresòl del barri del Clot, de Barcelona, i actualment compta amb col·laboradors arreu dels territoris de llengua catalana. Segons ha explicat Jordi Mas, membre de Softcatalà, en una piulada a la xarxa X, el web de l’associació va rebre el 2022 un total de 94,2 milions de visites i ara es proposen arribar als 100 milions.

L’associació i les seves eines s’han convertit al llarg d’aquests 25 anys en una eina de referència dels internautes catalanoparlants, que gaudeixen de serveis com el corrector ortogràfic, un traductor multilingüe, recursos com el diccionari de sinònims i el conjugador de verbs i el catalanitzador, el programa que serveix per adaptar al català les interfícies dels ordinadors.

Softcatalà ha anat adaptant la seva tasca al llarg dels anys a les necessitats que tenia el català en el camp de la tecnologia en cada moment. L’associació ha traduït al català navegadors com el Netscape i el Firefox, el paquet ofimàtic d’OpenOffice i, darrerament, ha posat en marxa eines com un servei de transcripció d’àudio i vídeo a text i ha impulsat el projecte Common Voice, que aplega talls de veu en de totes les llengües del món, entre les quals el català, per facilitar que les empreses incorporin el català com a llengua de reconeixement i reproducció de veus en els electrodomèstics i en altres objectes d’ús quotidià amb intel·ligència artificial.

Softcatalà ha volgut aprofitar l’efemèride per “fer un reconeixement especial a aquelles persones que han estat la força impulsora d’aquest projecte. Des dels membres fundadors fins als col·laboradors actuals, cadascú ha aportat el seu coneixement i passió per la causa”. “Els fundadors de Softcatalà -explica l’associació en un comunicat- van tenir la visió d’adaptar la llengua catalana a l’era digital i, amb el temps, aquesta visió es va materialitzar en una comunitat de persones compromeses amb aquest objectiu. Sense elles, aquesta història no hauria començat”. “Tant els actuals membres de Softcatalà com els antics són part vital d’aquesta fita. La seva contribució, habilitats i coneixements, així com la seva dedicació, han estat essencials per fer créixer l’associació i mantenir viva la missió de preservar la llengua catalana a l’entorn digital”, afegeix l’associació.

L’associació ha estat reconeguda amb un gran nombre de guardons entre els quals hi ha el Premi Nacional de Cultura, el Jaume I, el Pompeu Fabra i el Joan Coromines. Durant les darreres hores, l’associació ha rebut, a més, nombroses felicitacions d’usuaris i entitats que els agraeixen la seva tasca.

Els responsables de l’associació han anunciat que estan preparant tot un seguit d’actes arreu del territori i també a la xarxa per “continuar donant a conèixer la tasca de difusió de la llengua catalana a les tecnologies”. “Continuem endavant amb l’esperança d’aconseguir molts més èxits i noves oportunitats per a la nostra llengua”, remarca Softcatalà.

Foto: Trobada de membres de Softcatalà aquest estiu / Softcatalà

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics