Vídeos per a xarxes en català professionals i de qualitat
Les Beques Propulsió de Política Lingüística han permès als creadors de contingut treure rèdit econòmic a la seva feina i ampliar el ventall de productes en català

@raulgia
El català ha d’anar superant esculls per aconseguir la normalització en tots els camps. Un d’aquests és el món digital, on les llengües més grans, com l’anglès i el castellà, ocupen la major part dels espais a les xarxes socials, especialment entre els joves. Els últims anys, però, els creadors de contingut per a xarxes en català s’han anat fent un lloc a plataformes com Instagram, TikTok i YouTube i s’ha generat un mercat que abasta tots els territoris de parla catalana amb una gran varietat de productes. El Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya s’ha proposat, però, anar més enllà i aconseguir que hi hagi creadors de contingut en català que puguin professionalitzar-se i, d’aquesta manera, crear productes més elaborats i diferents dels que hi ha ara al mercat.
Una de les fórmules triades ha estat la creació de les Beques Propulsió, una iniciativa amb què s’han becat 24 creadors perquè creïn una sèrie de vídeos temàtics (una modalitat de 9 vídeos i una altra de 18) pensades per al públic de xarxes socials que han d’incloure una unitat temàtica i estilística, ser difoses a Youtube i distribuïdes amb píndoles adaptades a xarxes com TikTok o Instagram Reels. Els projectes seleccionats també tenen cobert el pagament de promocions a xarxes socials per garantir una millor difusió dels continguts becats. L’objectiu és fer aflorar talent que s’encamini cap a la creació professional, proporcionar estabilitat pressupostària i tranquil·litat creativa.
Entre els guanyadors de les beques hi ha Cèlia Llop, una jove de la Fatarella (Terra Alta) que fa uns anys que ha començat a treure el cap pel món de les xarxes socials. Llop ja té experiència com a creadora de contingut remunerada gràcies a la seva tasca a Cultura Jove i ara hi suma la Beca Propulsió. Ella fa una sèrie de vídeos titulada Sabies que… que parlen de tradicions catalanes desconegudes pel gran públic de Catalunya com la de la Solispassa, en què “els nens del poble i el mossèn van per les cases cantant una cançó molt antiga a canvi d’ous i monedes”. “Se’m va acudir buscar aquestes petites coses que hi ha arreu de Catalunya i que no són tan famoses com per exemple la Patum o la Baixada de l’Àliga a Tarragona”, explica la creadora de continguts.
Llop difon, a través dels seus vídeos, la rica tradició cultural catalana amb el seu català occidental, “que no tot ha de ser català central”, reivindica, ni castellà com es demana sovint als creadors de contingut en català, com la Cèlia Llop, per allò d’“arribar a més gent”. “A mi el que m’interessa és arribar a la gent d’aquí. M’han sortit ofertes per fer coses en castellà,, però he dit que no. No seria jo”, diu.
La Beca Propulsió li ha permès guanyar-se la vida amb els vídeos que fa, tant per a Cultura Jove, com per al projecte Sabies que…. “El pressupost de la beca és bastant gran, però he de fer molta feina de gestió, trucar als ajuntaments, demanar permís de rodatge, organitzar els guions, anar a gravar i, després, editar, publicar i totes aquestes coses. Hi ha molta feina”, explica Llop, que assegura que ha notat que “hi ha molta més gent fent contingut en català” i, fins i tot, “comença a haver-hi competència”.
L’arquitecte Pol Casellas és una de les figures emergents de la creació de continguts per a xarxes en en català. Treballa d’arquitecte, però compagina la seva feina amb la sèrie de vídeos Barcelona des de dins. Del passat al quotidià d’avui, que expliquen, de forma molt didàctica, històries de la capital de Catalunya. “Sempre m’ha agradat molt la difusió cultural. De fet, ja havia engegat altres projectes més lligats a l’arquitectura i se’m va acudir fer una cosa sobre curiositats de Barcelona”, explica Casellas.
Per ell, la Beca Propulsió és “una molt bona oportunitat per reafirmar aquest projecte”. “Tots els que fem contingut comencem perquè sí, sense guanyar-hi diners. A diferència del que molta gent pensa, Instagram o TikTok no et paguen per visualitzacions. Quan va sortir la beca vaig veure que era una bona manera també de treure’m un sobresou del contingut que feia, que fins llavors el feia en format molt petit, molt curt, i fer-lo més llarg per explicar històries que necessiten més temps. A més, em va permetre també renovar el meu equipament: comprar un mòbil més bo, un micròfon més bo, un trípode…”.
L’ajut ha permès a Casellas “afermar” el seu projecte i, fins i tot, plantejar-se “fer el salt i “dedicar-te a 100% a això i poder pensar en més coses més enllà”. De moment, la beca li està permetent arribar a més gent “gràcies a la difusió perquè una part l’has de destinar a publicitat i això et permet que et situï millor els teus vídeos”.
De mica en mica, el contingut per a xarxes en català va guanyant terreny, reflexiona Casellas. “En castellà i en anglès tens tot el contingut que vulguis i més i ara en català també hi ha molta riquesa: Des dels vídeos de «Prepara’t amb mi » de roba, als de futbol, pel·lícules…”. Ara, a més, “està sortint molta gent que fa coses temàtiques molt especialitzades”, que amplien de forma notable el ventall de l’oferta audiovisual.
“Estabilitzar el sector”
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, va recordar, durant el lliurament de les Primeres Beques Propulsió, que “el món audiovisual” és una de les “prioritats” del seu departament. De fet, la conselleria ha creat una àrea de treball específica per això: la Direcció General dels Àmbits Tecnològic i Audiovisual del quals els creadors de contingut “en són un dels agents més destacats”, segons Vila.
El repte ara és aprofitar l’“ona expansiva de llengua protagonitzada pels creadors de les xarxes socials” per “estabilitzar el sector i fer-lo créixer molt més encara” i les Beques Propulsió són una bona eina. “La responsabilitat normalitzadora d’obrir portes i demostrar que existeix un mercat audiovisual a xarxes deslligat de la graella televisiva és també una missió pública, i nosaltres l’assumim”, afirma el conseller.