Vera disfressa de “desdoblaments” el pla de segregació lingüística a les escoles balears
La comunitat educativa exigeix la revocació de la mesura del govern del PP i l’Assemblea de Docents es reorganitza per combatre el nou atac al català
El conseller d’Educació balear, Antoni Vera, ha presentat aquest dijous el polèmic pla d’elecció de llengua a les escoles i instituts que ha aixecat una forta oposició en la comunitat educativa. En una compareixença al Parlament, el conseller ha explicat que, a partir del curs que ve, els centres que s’adhereixin al pla pilot del govern hauran d’oferir en català o castellà les assignatures de Matemàtiques i Coneixement del Medi entre quart i sisè de primària, una fórmula que ha negat que comporti “segregar” els alumnes per llengua, sinó fer un “desdoblament”.
El conseller ha equiparat els desdoblaments que es fan en alguns centres quan les famílies escullen fer “les Matemàtiques, per exemple, en català o en anglès” amb el nou pla d’elecció de llengua, una condició que li havia posat el seu soci parlamentari, Vox, per donar suport a la presidenta Marga Prohens.
El pla del govern s’estendrà el curs vinent a la secundària i les famílies podran escollir si s’imparteix en català o en castellà les matèries de Matemàtiques i Geografia i Història. Pel que fa a l’àmbit científic, s’haurà d’escollir idioma per a les assignatures de Biologia i Geologia o Física i Química i Tecnologia.
Vera ha assegurat que tots aquests canvis no afectaran la legislació vigent i que es mantindrà l’anomenat Decret de mínims, que estableix que els alumnes facin en català almenys un 50% de les hores lectives de matèries no lingüístiques. També ha remarcat que el pla pilot és voluntari i que perquè un centre públic s’hi adhereixi hi ha d’haver el consens de tot el claustre. En el cas dels centres concertats la decisió serà de la propietat de l’escola.
Les explicacions del conseller no han convençut bona part de la comunitat educativa, ni les entitats en defensa del català. El Moviment per l’Escola en Català, que aplega dotze entitats, ha demanat que s’aturi aquesta mesura i ha fet una crida a tota la comunitat educativa a treballar perquè no s’implanti. Les entitats avisen que “no hi ha prou espais a les escoles i instituts del territori per impartir classes a la vegada en dues llengües diferents” i que la mesura “va en contra de la cohesió social”, “és un atac directe contra la llengua pròpia de les Illes Balears i una violació del mandat estatutari que té l’Administració pública de vetlar per la normalització de la llengua catalana”
En el mateix sentit s’ha expressat l’Obra Cultural Balear (OCB), que ha denunciat que “aquest pla de segregació lingüística només persegueix arraconar al mínim la presència de la llengua catalana als centres educatius de les Illes Balears”. L’OCB ha fet una crida als equips directius i claustres de professors a “rebutjar el Pla Vera de segregació lingüística i a defensar el model lingüístic educatiu vigent”.
El mateix dia que Vera ha presentat el seu pla al Parlament, l’Assemblea de Docents de les Illes Balears s’ha tornat a reunir set anys després que l’Assemblea fos desconvocada. Prop de 200 mestres, molts dels quals vestits amb les camisetes verdes que van simbolitzar la lluita contra el pla de trilingüisme del president José Ramón Bauzá, han carregat contra els projecte de “segregació lingüística” de l’actual govern del PP i han advertit de les dificultats que suposaria dur-lo a terme.
Marina Vergés, portaveu de l’Assemblea, ha explicat en declaracions a IB3 Ràdio, que els docents s’estan organitzant per lluitar contra aquesta mesura “ideològica i no pedagògica” i ha criticat que, de cop i volta, després de molts anys de dir als docents que s’havien d’adaptar a pressupostos migrats, hagin aparegut “seixanta milions de sota de les pedres” per dur a terme el pla de segregació lingüística. Vergés ha fet una crida als centres a constituir les seves assemblees per coordinar esforços.
Foto: Mestres reunits en l’Assemblea de Docents de dijous a Inca / Assemblea de Docents