Un 25% d’estrangers de Catalunya ha après català en cursos per a adults
Prop de 800.000 nouvinguts tenen interès a conèixer o millorar els coneixements de la llengua
El català viu una situació delicada per la pressió demogràfica dels darrers anys, per la deixadesa de molts catalanoparlants amb la seva llengua i pel setge polític i judicial, entre molts altres factors. Tot i això, una part important de la població estrangera de Catalunya mostra interès a aprendre la llengua del país d’acollida, tal com mostren les dades de l’Informe de Política Lingüística 2019, que remarca que un 25,1% dels estrangers amb coneixements de català l’han après en un curs de català per a adults.
El document lliurat aquest dilluns per la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, i la directora general de Política Lingüística (DGPL), Ester Franquesa, al president del Parlament, Roger Torrent, destaca l’augment d’un 11% del nombre d’alumnes dels cursos del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) el 2019 respecte del de l’any anterior. Dels 89.115 alumnes de l’any passat, un 77,1% havien nascut a l’estranger.
L’Informe de Política Lingüística 2019 remarca l’interès pel català dels nouvinguts. Segons l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) del 2018, prop de 800.000 persones nascudes a l’estranger tenen interès a aprendre’l o a millorar-ne els coneixements. L’interès per la llengua s’ha traduït també en un elevat nombre d’inscrits en els exàmens per a l’obtenció de certificats oficials de català (33.165 l’any 2019).
El balanç del Departament de Cultura destaca, a més, l’augment del nombre d’entitats que formen el Cens d’entitats per al foment de la llengua catalana, que va passar de 212 a 242 del 2018 al 2019, fet que suposa un increment del 13%. També subratlla l’èxit del programa Voluntariat per la llengua, que el 2019 va assolir la xifra rècord d’11.425 parelles lingüístiques.
Be, home, en teoria tots els professors de les EOI han de saber el catala i la majoria dels estrangers no saben dir ni “bon dia”. He vist queixar-se de la imposicio del catala a una universitaria que confonia “dona” i “muller”. (Que li havien imposat, exactament?) Segueixo?