Tuesday, April 1, 2025
Actualitat

Tres de cada quatre catalans volen que el català sigui oficial a la Unió Europea

Els catalanoparlants veuen molt important poder-se adreçar als assistents de veu en la seva llengua, segons l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió

Tres de cada quatre catalans està molt d’acord o d’acord amb què el català sigui la llengua oficial a la Unió Europea, segons l’enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) que es va fer entre el 12 de març i el 19 de maig, abans de les eleccions europees del 9 de juny. D’acord amb aquest sondeig, un 39% està molt d’acord amb l’oficialitat del català i un 34%, d’acord. Entre el 26% s’hi oposa el 18% hi està en desacord i el 8% hi està molt en desacord. 

El suport a l’oficialitat del català a les institucions europees varia en funció de la llengua d’identificació dels enquestats. El 93% dels qui tenen el català com a llengua d’identificació estan d’acord o molt d’acord amb què el català sigui llengua oficial a la UE. Entre els qui s’identifiquen amb el castellà el suport també és majoritari, però menor: el 61% hi estan a favor i un 38% en contra. Pel que fa als qui tenen una altra llengua, el 54% és favorable a l’oficialitat o el 41% no.

Suport a l’oficialitat del català a la UE per llengua d’identificació / Centre d’Estudis d’Opinió

Per simpaties polítiques, gairebé tots els simpatitzants de la CUP, de Junts, d’ERC i de Comuns-Sumar està molt d’acord i d’acord amb què el català sigui llengua oficial a la UE. En el cas dels simpatitzants del PSC, el suport també és majoritari: un 73% s’hi posiciona a favor, mentre que els pròxims al PP i a VOX hi estan majoritàriament en contra (un 70%).

En relació a la llengua, l’estudi del CEO també demana als enquestats si consideren que és important poder-se adreçar als assistents de veu en català –una eina que fan servir el 46% dels catalans– i que et responguin en aquesta llengua. Els qui tenen el català com a llengua d’identificació hi donen molta importància: un 7,3 de mitjana en una escala del 0 al 10, mentre que per a la majoria dels qui s’identifiquen amb el castellà no és important (3,3), ni tampoc per als parlants d’altres llengües (3).

Foto: Nit de les eleccions europees el 9 de juny passat al Parlament Europeu / Parlament Europeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics