Terrassa s’afegeix al repte de mantenir 21 dies el català
La iniciativa consisteix a estar almenys tres setmanes parlant d’entrada la llengua pròpia en qualsevol conversa
L’Ajuntament de Terrassa s’ha afegit a la iniciativa “21 dies. D’entrada en català”, del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), que té com a objectiu conscienciar la població catalanoparlant que, durant almenys 21 dies, mantingui el català i el faci servir d’entrada, en iniciar qualsevol conversa i independentment de l’origen de l’interlocutor. La campanya impulsada pel Centre de Normalització Lingüística de Terrassa i Rubí i l’Ajuntament de Terrassa, es proposa contrarestar el fet que 8 de cada 10 persones que parlen habitualment en català canvien de llengua quan algú els parla en una altre idioma o quan decideixen que l’altra persona no els entendrà.
Així ho va explicar, durant la presentació de la campanya, la regidora de Polítiques Lingüístiques, Montserrat Caupena, que va explicar que el repte dura 21 dies “perquè és el temps que cal, segons els experts, per modificar un costum”. “Sovint ens plantegem reptes: fer exercici, anar al gimnàs, deixar de fumar, llegir més…El repte que proposem és per superar l’hàbit de parlar en castellà per defecte quan pressuposem que algú no ens ha d’entendre en català. Ho fem basant-nos en el seu aspecte, en el color de la seva pell… en la seva manera de parlar català, potser amb el deix de la primera llengua”. La regidora va recordar que “més d’un 90% de persones que viuen a Terrassa declaren que entenen el català” i va afegir que “moltes persones que entenen la llengua catalana, necessiten oportunitats de fer-la servir”. “Si no ens hi adrecem en català (a la feina, al forn de pa, al centre cívic, en el transport públic, al teatre, al centre esportiu) els posem difícil poder aprendre i practicar-la”, va assenyalar.
La campanya té el suport de persones de diferents àmbits de Terrassa com la cantant Carla Miralda i l’actor Pere Arquillué, que fan públic que accepten el repte i animen els ciutadans a sumar-se a la iniciativa. Els promotors del projecte fan una crida a ciutadans, entitats, escoles i altres organismes, a afegir-se al repte i a fer-ho públic a les xarxes socials. Les persones que hi vulguin participar a títol individual poden gravar-se en vídeo i penjar-lo a les xarxes amb l’etiqueta #21diesencatalàEl repte dels 21 dies parlant en català ja s’ha dut a terme en altres localitats catalanes.
L’entitat Valls per la Llengua fa temps que la posa en pràctica a la capital de l’Alt Camp i també l’han promogut col·lectius com Mantinc el català que, fins i tot, ha creat una aplicació per a mòbil per fer el repte. Entre els municipis que s’hi han sumat hi ha Besalú, Blanes, Lloret de Mar, la Bisbal, Olot, Arbúcies, Figueres, Girona, Palafrufgell, Santa Coloma de Farners, Breda, Llagostera, Caldes de Malavella i Salt. Terrassa és la ciutat amb més població a sumar-se a la iniciativa. La cocapital del Vallès Occidental és la quarta localitat més poblada de Catalunya, amb 225.277 habitants, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) del gener de 2023.
Foto: Presentació de la iniciativa “21 dies. D’entrada en català” a l’Ajuntament de Terrassa / Ajuntament de Terrassa