Som Energia guanya el Premi Martí Gasull i Roig

La cooperativa energètica s’endú el guardó de la Plataforma per la Llengua en un acte marcat per la repressió que viu el país
La cooperativa comercialitzadora energètica Som Energia ha guanyat la VI edició del Premi Martí Gasull i Roig amb què la Plataforma per la Llengua reconeix la tasca a favor del català d’una persona o entitat. El nom del vencedor del premi, dotat amb 3.000 euros, s’ha fet públic en la cerimònia d’aquest dilluns al teatre Poliorama de Barcelona, que ha estat presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i ha comptat amb la participació, via videoconferència, del president Carles Puigdemont. També han assistit a l’acte la consellera de Cultura catalana, Laura Borràs i la seva homòloga balear, Fanny Tur.
Som Energia ha estat el finalista amb més suports en la votació popular que s’ha fet per internet per davant de la Casa Amaziga de Catalunya i el grup de rap en valencià Pupil·les, que també han rebut el reconeixement de la Plataforma per la Llengua i del públic que omplia el Poliorama. El jurat havia triat Som Energia com un dels finalistes per haver demostrat que “els consumidors catalanoparlants poden viure amb normalitat utilitzant la llengua catalana en tots els aspectes de la quotidianitat”. L’empresa s’emporta, a banda del premi econòmic, una peça de l’orfebre i joier Joaquim Capdevila.
També ha sortit a l’escenari a recollir el seu premi la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet, que ha rebut el Premi Especial del Jurat per la seva llarga trajectòria com a cantant en llengua catalana i l’extensa discografia en aquesta llengua així com la importància de la seva obra, que ha fet de pont cultural entre tots els territoris de parla catalana. El premi vol visibilitzar, a més, la tasca de les dones amb projecció cultural com Bonet. La cantant, que ha reivindicat els Països Catalans, s’ha mostrat molt agraïda pel premi i ha regalat als presents a l’acte la interpretació, juntament amb el cantant Roger Mas, de la cançó Què volen aquesta gent?, que viu una segona joventut des de la tardor del 2017.
La situació dels exiliats i els presos polítics, en vigílies del judici pel Primer d’Octubre, ha estat present en tots els parlaments, que en un parell d’ocasions han estat interromputs pels crits de “llibertat, llibertat!”. Torra ha recordat l’excepcionalitat de tenir “exiliats i presos” i ha confessat que ell, com el poble català, té “pressa” perquè s’acabi la “repressió” que pateix “des de fa 300 anys” el país i, en particular, “la llengua” que n’és “el nervi”. Una de les ovacions més sentides de l’acte se l’ha endut l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell, de qui el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha recordat que és una sòcia molt activa de l’entitat i membre del jurat del Premi Martí Gasull.
La gal·la ha estat conduïda per la periodista Laura Rosel i ha comptat amb les actuacions de Roger Mas, Carles Bleda i Rafalito Salazar, vocalista del grup Ai Ai Ai i el duet inèdit de Mas i Bonet. Ha tancat l’acte l’aparició, a través de la pantalla gegant, del periodista Toni Cruanyes interrompent el Telenotícies per anunciar que la Plataforma per la Llengua ha anunciat que es dissol perquè el català ja està plenament normalitzat en tots els àmbits. Una notícia rebuda amb escepticisme per una audiència que, com comentaven alguns a la sortida de la vetllada del Poliorama, se l’hauria pogut empassar, i amb prou feines, si el presentador del TN Vespre hagués sortit amb barba blanca i la cara plena d’arrugues.
El protagonista indiscutible del certamen de la Plataforma per la Llengua és, sense cap dubte des que s’ha instituït els premis, la persona que els dona nom: Martí Gasull i Roig, un dels fundadors i ànima de l’entitat, que va morir en un accident de muntanya a l’Himàlaia el setembre del 2012, a qui cada any, a banda de reconèixer la tasca de persones i entitats en la defensa del català, se li ret un sentit homenatge.
He llegit amb molt d’interès l’article del diaridelallengua sobre el premi Marti Gasull a “Som energia”Enhorabona” “en aquesta companyia catalana. Prenem exemple catalans!!!