Thursday, November 21, 2024
Actualitat

S’incrementa un 23% el nombre d’actuacions en català dels advocats del torn d’ofici

El programa del Consell de l’Advocacia Catalana i el Departament de Justícia ha fet augmentar la presència de la llengua pròpia des del 2021

El nombre d’actuacions en català al torn d’ofici de Catalunya va augmentar de forma notable l’any passat gràcies al Programa de foment del català al TOAD, finançat pel Departament de Justícia en col·laboració amb el Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC). Segons les dades del CICAC,  l’any passat hi va haver 3.541 actuacions en català en els diferents serveis del torn d’ofici, un 23% més que les 2.791 del 2022.

El Programa de foment del català, que té com a objectius incentivar l’ús de la llengua catalana entre els professionals del dret, aconseguir una major incidència de l’ús del català en l’Administració de justícia i fer efectiu el dret d’opció lingüística dels ciutadans que optin pel català, es va reprendre el 2021 per revertir els baixos índexs d’ús del català en aquest àmbit. El programa consisteix a oferir un complement salarial als advocats que fan servir el català en les seves actuacions, que el 2024 és de 25 euros per actuació. Des de l’inici del programa, s’ha registrat un increment gradual d’actuacions: 2.427 actuacions el 2021, 2.791 actuacions el 2022 i 3.541 actuacions el 2023.

Font: CICAC

Els lletrats que s’adhereixen al programa assumeixen el compromís d’informar dels drets lingüístics els ciutadans que atenen i, en cas que triïn l’opció de ser atesos en català, dur a terme les actuacions per fer efectiu aquest dret al llarg de tota l’actuació professional fins que s’acabi l’assumpte. Els advocats també presenten en català els escrits que iniciïn la seva actuació professional (demanda, contestació, recurs, etc.).

A més, es comprometen a actuar de conformitat amb els estàndards de bones pràctiques lingüístiques que recull el Manual de bones pràctiques lingüístiques a la justícia (2013) i a fer constar l’opció lingüística del ciutadà i sol·licitar expressament a l’òrgan judicial que la documentació es notifiqui en català quan el client ho hagi demanat. Els advocats han de dur a terme també qualsevol altra actuació que pugui incidir en el desenvolupament correcte de l’actuació professional en llengua catalana.

Foto: Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat / CC BY-SA 4.0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics