Si bades, et quedes sense català al liceu
L’Associació per a l’Ensenyament del Català a la Catalunya Nord insta les famílies a assegurar-se de demanar la inscripció a la línia bilingüe de l’institut
@raulgia
Estudiar català, ja sigui en les línies bilingües o en el sistema immersiu, és cada cop és més habitual a la Catalunya Nord, però encara s’ha d’estar molt amatent en el moment de la preinscripció per assegurar-se que es podrà aprendre la llengua pròpia del país a l’escola. L’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC) ha demanat a les famílies i als alumnes de tercer curs (el darrer) del col·legi que “siguin especialment vigilants” a l’hora de fer la inscripció a la línia bilingües del liceu i que li assenyalin qualsevol anomalia o possibles reticències. La rectora de l’acadèmia de Montpeller assegura que les seccions bilingües de català al liceu es mantenen obertes amb normalitat de cara al proper curs, però l’APLEC alerta que, si no es va amb compte, els alumnes es poden quedar sense fer català al liceu.
Segons explica Íngrid Obiol, coordinadora de l’APLEC, en els formularis d’inscripció al liceu (l’etapa educativa dels 15 als 18 anys) no hi surt l’opció de l’ensenyament bilingüe català-francès i ja hi ha precedents d’alumnes que s’han quedat sense català per un problema burocràtic.
Això és el que els va passar a un grup d’alumnes d’Argelers, que es pensaven que el setembre de l’any passat començarien el curs a la línia bilingüe del liceu, però com que no van assenyalar, de forma explícita, aquesta opció en el formulari d’inscripció, se’ls va col·locar en un grup monolingüe francès. “Els pares es pensaven que com que els seus fills havien cursat els estudis en una filera bilingüe al liceu, el pas seria automàtic”, relata Obiol.
Els alumnes d’Argelers no només no hauran fet català durant el primer curs del liceu, sinó que ja no poden optar al grup bilingüe els dos cursos següents.
Per evitar que torni a passar un cas com aquest, l’APLEC ha mantingut reunions amb els pares d’alumnes de les seccions bilingües del col·legi per advertir-los que aquesta opció no apareix al formulari d’inscripció al liceu i que s’ha d’assenyalar, expressament, amb un bolígraf vermell. Segons la rectora, no ha d’haver-hi cap impediment perquè els estudiants accedeixin a la línia bilingüe.
“Esperem que sigui vàlid”, diu Obiol, que recorda que hi ha prou places assignades i prou professors per fer els cursos bilingües que corresponen. En principi, tots els alumnes que han estat inscrits en la secció bilingüe del col·legi tenen plaça garantida amb el mateix sistema al liceu i, si hi ha llista d’espera, es crea un altre grup, “però cal fer pressió”, avisa la coordinadora de l’APLEC.
Obiol posa com a exemple de la necessitat de pressionar l’administració el cas d’un grup d’alumnes de l’escola elemental (6 a 11 anys) que el curs passat havien de passar a la secció bilingüe del col·legi la Garrigola de Perpinyà. Com que era un nombre d’alumnes molt alt, el centre no volia obrir un altre grup. L’APLEC i les famílies van pressionar perquè s’obrís i, finalment, els alumnes van poder continuar estudiant en la línia bilingüe.
L’APLEC va expressar fa uns dies, en un comunicat, que vol “creure que la supressió de la menció de l’ensenyament bilingüe a la nomenclatura de les formacions del liceu és un error de l’administració”. “El bilingüisme en llengua regional des de maternal fins a batxillerat va ser confirmat per la circular de desembre de 2021 sobre l’ensenyament de les llengües regionals”, recorda l’associació.
L’ensenyament bilingüe compta enguany, segons l’APLEC, amb 974 alumnes i 230 alumnes més són a la línia associativa immersiva. “La continuïtat del bilingüisme és assegurada als liceus d’Argelers, Ceret, Prada i Maillol de Perpinyà”, afirma l’associació. “La demanda de català ha augmentat els darrers anys”, remarca Íngrid Obiol. Però no es pot badar.