Wednesday, April 2, 2025
INICIATIVES

SAGA es consolida com a punt de trobada del videojoc en català


Més de 8.000 persones han passat pel certamen de l’Hospitalet de Llobregat, que ha impulsat un sector clau per al futur de la llengua

El SAGA, saló del gaming, continua creixent any rere any i 8.000 persones van passar el cap de setmana passat per la Farga de l’Hospitalet, mil més que l’any passat. L’esdeveniment va reunir una setantena d’expositors i va premiar Ereban: Shadow Legacy, desenvolupat per l’estudi barceloní Baby Robot Games, com el millor videojoc i amb millor narrativa en català d’aquest any.

També s’hi van fer competicions com la Copa de les Estrelles del League of Legends, que tenia l’objectiu de presentar els millors equips de la competició en català d’aquest videojoc. La final la va guanyar Gaming Barcelona, que s’enfrontava a Dragons Gaming Barcelona. Un cop acabada la competició, els dos finalistes van poder jugar contra l’equip de League of Legends del Futbol Club Barcelona, equip professional de la Liga de Videojuegos Profesional.

Èric López un dels comentaristes encarregats de narrar aquests partits explica que abans de passar-se al català havia fet de comentarista en castellà. “Comentava en castellà fins que vaig descobrir que la indústria tenia un forat per a la meva llengua materna”, diu al Diari de la llengua. També reivindica que “moltes empreses haurien de fer un canvi de mentalitat perquè fer els videojocs en català fidelitzaria moltíssim un sector de la població”.

Una particularitat que ha tingut el SAGA respecte de les anteriors edicions, és el protagonisme que se li ha donat als estudiants, ja que divendres van anar al saló més de 3.000 alumnes i docents. A més, es va fer una competició que va durar tot el cap de setmana en la qual 32 alumnes de Formació Professional de videojocs organitzats en set equips van haver de crear una demo d’un joc que es pogués jugar. La temàtica del joc, acordada entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, RetroBarcelona i el Museu d’Art Medieval de Vic, era el bestiari medieval i popular català. L’equip de l’Institut Rafael Campalans, d’Anglès (la Selva), va guanyar el premi al millor joc; el guardó al joc més innovador va ser per a l’equip de l’Escola de Noves Tecnologies ENTI – UB i el de la millor jugabilitat per a l’equip de l’Institut Obert de Catalunya.

A més de videojocs, el SAGA també va acollit un concurs de cosplay o jocs com el softcombat, una lluita amb espases d’escuma, tal com va explicar Joel Quintana, un dels responsables de l’estand.

La tercera edició del SAGA ha certificat l’èxit d’aquest model de fira, una aposta arriscada quan va néixer, ara fa tres anys. Ricard Viloca, un altre dels responsables de l’estand del softcombat, explica que es nota l’increment de públic que hi ha hagut, sobretot en el fet que els assistents “abans venien i no sabien gaire bé què esperar-ne i ara hi ha un públic que ja ve especialment per les xerrades i les activitats”. Tant Quintana com Vilroca han consideren que la presència del català als videojocs és “gairebé nul·la” i Vilaroca ho atribueix al fet que “al ser bilingües tenim molta facilitat per canviar d’idioma”. “Però si una de les llengües està tant amenaçada, l’hem d’utilitzar més”, afegeix.

Entre la setantena d’expositors destaca el del videojoc Brunyols, desenvolupat per Vermutet Games durant la Sant Jordi Jam. El desenvolupador del joc, Enric Aracil,comenta que “en el sector dels videojocs, a pesar d’estar millorant la situació un poc, falta molt de contingut en català”. “Ja no sols a nivell de traducció o localització de la llengua, sinó també de cultura de promoure-la, d’informar, de donar-la a conèixer”, diu Aracil, que explica que en el joc, presentat en la Diada de Sant Jordi, es té en compte “la importància de donar a conèixer la cultura que tenim i conservar-la”. El desenvolupador es mostra satisfet per l’experiència a SAGA: “És la primera vegada que tenim un expositor, la rebuda ha sigut molt bona, ha vingut molta gent i s’hi han fet una quantitat d’activitats molt diversa”.

El conseller de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, que va visitar el certamen, va remarcar la importància d’aquest sector per al futur del català. “Els videojocs en català són una via per connectar la llengua amb la modernitat i les noves generacions”, va die Vila, que considera SAGA “un espai estratègic per a la Conselleria de Política Lingüística”.

El govern ha apostat els darrers anys per donar suport a aquest sector i l’abril passat va obrir una línia d’ajuts per a la incorporació del català en l’àmbit dels videojocs, amb una dotació de 400.000 euros. Els ajuts promouen la incorporació de la llengua catalana en videojocs, en continguts descarregables de videojocs DLC (downloadable content), en interfícies de consoles de videojocs i en plataformes de distribució de videojocs. En queden exclosos videojocs d’apostes, amb continguts pornogràfics i els que facin apologia de la violència contra col·lectius vulnerables, del racisme o de violències masclistes i lgtbifòbiques. La Generalitat té, a més, una sèrie d’eines i recursos per ajudar els projectes d’incorporació del català en aquest àmbit, així com diverses subvencions per a aquest sector.

Visitants jugant al saló del videojoc en català SAGA / B. G. B.

La presència del català en els videojocs continua sent molt escassa. Els dotze videojocs més venuts a la plataforma Steam durant el 2023 no tenien versió en català i només un 5,3% de les persones que han jugat a videojocs a Catalunya ho han fet també en català, segons l’Enquesta de participació cultural a Catalunya 2023.

Tot i això, La presència del català en els videojocs desenvolupats a Catalunya ha augmentat de forma notable i ha passat del 48% del 2018 al 64%, segons les dades del Llibre Blanc del Videojoc a Catalunya 2023. El Departament de Política Lingüística té catalogats 235 videojocs disponibles comercialment en català a la base de dades VDJOC

Plataforma per la Llengua, impulsora del certamen, ha destacat que aquesta tercera edició de SAGA “ha servit per enfortir les relacions entre els diferents actors del sector del videojoc en català, per explorar futures col·laboracions i per animar alguns estudis a incloure el català als seus videojocs per poder-los ensenyar al saló”. “Cal tenir en compte que més enllà dels tres dies del saló, que actua com a festa major de les comunitats catalanoparlants dels videojocs, SAGA fa feina durant tot l’any per fer prevaldre els videojocs que inclouen el català i per fer créixer la presència de la llengua en tots els àmbits d’aquest sector emergent. L’impuls de la iniciativa ha contribuït a fer que la indústria vegi el català com una oportunitat per guanyar visibilitat i per connectar amb el públic, i que s’adoni que hi ha una massa crítica de persones que no només voldrien jugar en català, sinó que en són activistes”, assenyala l’entitat.

Fotos: Bernat Garcia i Bassols

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics