Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Retiren ‘mena’ de la candidatura a neologisme de l’any

‘Bicitaxi’ substitueix el terme “estigmatitzador” a petició d’Afers Socials

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i l’Observatori de Neologia (Obneo) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han retirat aquest dijous la paraula mena de la llista de deu candidats a neologisme de l’any després que el Departament d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya els ho hagi demanat per la connotació “estigmatitzadora” d’aquest mot. La paraula, sigla lexicalizada de “menor estranger no acompanyat”, ha estat substituïda per bicitaxi.

El Departament d’Afers Socials ha fet la demanda a través d’una piulada a Twitter en què demanava als organitzadors del neologisme de l’any que “reconsideressin i retiressin” mena perquè “és una manera denigrant, estigmatitzadora i deshumanitzadora de referir-se a nens migrats sense referents familiars”. La selecció de la paraula també ha provocat el rebuig de nombroses entitats del tercer sector. L’organització la Fede.cat, que aplega 117 ONG, ha criticat que l’IEC hagi normalitzat aquest terme tot “ignorant l’opinió d’experts, entitats socials i de drets humans”.

La utlització del terme mena ja fa temps que és objecte de polèmica fins al punt que el mes passat es va publicar el document Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració, del Departament, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya que remarcava que mena és un terme estigmatitzat i recomanava substituir-lo per “nens o joves migrats sols o soles, sense referents familiars o sense referents adults”.

L’IEC i l’Obneo admeten, en un comunicat, que “una sigla  originàriament descriptiva, pot adquirir connotacions per part dels qui la utilitzen”. “Aquestes connotacions -afegeixen- no són fruit de la forma de la paraula sinó de la manera com s’utilitza, o, encara millor, de la percepció perversa d’un col·lectiu social tristament real”. Davant d’aquest fet, les dues entitats opten per substituir la paraula candidata a neologisme de l’any per bicitaxi “remarcant que amb la tria inicial no s’ha volgut estigmatitzar cap col·lectiu sinó només ressaltar el valor que determinades paraules han tingut a la premsa de l’any 2019”.

Les dues entitats recorden que el terme de la discòrdia apareix en el Diccionari d’afers socials elaborat conjuntament pel TERMCAT i el Departament de Benestar Social i Família, publicat l’any 2010 i remarquen, alhora, la publicació de les Recomanacions sobre el tractament informatiu de la infància i l’adolescència tutelada per l’Administració publicades el mes passat, un document que “no deu haver tingut encara la difusió general suficient perquè els qui han participat en la selecció l’hagin pogut valorar”.

Bicitaxi és, des d’ara, el desè candidat a neologisme de l’any, juntament amb animalista, emergència climàtica, exoplaneta, pactòmetre, residu zero, trap, umami, vermuteria i xipar. Els qui van votar anteriorment la forma retirada poden tornar a votar.

La polèmica del neologisme de l’any reobre el debat sobre el paper de les institucions acadèmiques i el paper que juguen els mitjans de comunicació i la correcció política en l’acceptació de nous termes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics