Rebel·lió contra la prohibició del cors a l’Assemblea de Còrsega
El govern i el legislatiu anuncien que continuaran fent servir la llengua pròpia a la cambra i la societat civil protesta contra la imposició del francès
Partits i entitats de Còrsega s’han mobilitzat els darrers dies contra la prohibició de l’ús de la llengua corsa a les institucions de Còrsega confirmada el 19 de novembre passat pel Tribunal Administratiu d’Apel·lació de Bastia. Les institucions de l’illa, encapçalades per la Col·lectivitat territorial de Còrsega, que inclou el govern i el Parlament, han anunciat que presentaran batalla contra la resolució judicial i la mateixa presidenta de l’Assemblea de Còrsega, Nanette Maupertuis, ha expressat, des de l’hemicicle i en llengua corsa, la seva determinació de continuar expressant-se a la cambra en aquesta llengua.
“Parlo cors –aquí i avui– perquè és la meva llengua, perquè hi tinc dret […] Tothom qui vulgui escoltar els nostres debats en francès ho pot fer amb el sistema de traducció simultània”, ha manifestat la presidenta de la cambra en un discurs en què ha qualificat d’“absurda i injusta” la prohibició judicial dels qui volen “la mort de la llengua”.
En la mateixa línia s’ha pronunciat el president cors, Gilles Simeoni, que ha criticat l’intent d’apartar “la llengua corsa de l’espai públic” i condemnar-la a “la clandestinitat i, per tant, a la desaparició”.
Reformar la Constitució
El govern i l’Assemblea de Còrsega portaran la decisió judicial al Consell d’Estat i la cambra ha aprovat, per unanimitat, “la voluntat que la llengua corsa i la llengua francesa puguin ser utilitzades lliurement en es actes de la vida pública” i de “mobilitzar els mitjans jurídics i polítics que calguin per aconseguir aquest objectiu”. Les autoritats de l’illa demanen, a més, una reforma de l’article 2 de la Constitució francesa, que diu que el francès és la llengua de la República, una provisió que serveix a les institucions franceses per marginar les llengües minoritzades.
La societat corsa també s’ha expressat al carrer i els últims dies hi ha hagut mobilitzacions contra el veto judicial. Centenars de persones es van manifestar diumenge en defensa de la llengua a Corti i els estudiants van tornar a protestar dilluns al davant de la prefectura i van tancar l’accés als dotze col·legis i liceus de l’illa. La policia va dispersar els manifestants amb gasos lacrimògens.
El prefecte de Còrsega, Jérôme Filippini, va emetre un comunicat en què feia una “crida a la calma i a la responsabilitat” i convidava tothom a “apaivagar” els ànims i a la “moderació”.
Foto: Protesta contra la prohibició del cors a l’Assemblea de Còrsega / Femu a Corsica