Friday, October 18, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Putin prohibeix l’ús d’estrangerismes en la llengua russa

Rússia prepara una nova normativa lingüística depurada d’anglicismes

El president rus, Vladímir Putin, ha signat una llei que prohibeix fer servir paraules estrangeres quan s’utilitza el rus com a llengua d’Estat, segons informen les agències d’informació russes Tass i Ria Novosti. Només estan exempts d’aquest veto els mots que no tenen equivalent en rus.

La Duma (Parlament rus) va argumentar en la presentació de la norma que el text pretén protegir la llengua i la cultura russes, que estarien “amenaçades” per la creixent presència d’estrangerismes.

La llei estableix que els diccionaris normatius, les gramàtiques i els llibres de referència han de fixar les normes del rus com a llengua d’Estat, que és la que s’ha de fer servir en àmbits com l’educació, els mitjans de comunicació, la cultura i les administracions. La cap de la la comissió de cultura a la Duma, Elena Iampolskaia, va explicar a Ria Novosti que la nova normativa ha d’estar enllestida d’aquí a l’1 de gener del 2025. El document més important és un nou diccionari normatiu que determinarà quins estrangerismes són acceptats.

L’aprovació de la norma arriba en un moment de màxima tensió entre Rússia i Occident arran de la invasió d’Ucraïna. Putin ha fet de la defensa de la llengua russa un dels arguments de l’“operació especial” al país veí i el Kremlin ha expressat darrerament el seu malestar per la proliferació d’estrangerismes, bàsicament anglicismes, en el seu idioma.

Rússia no és, però, l’únic país a prendre mesures contra la influència de l’anglès. L’Acadèmia francesa va alertar el març de l’any passat en un informe del risc que es provoqui una fractura lingüística, social i generacional en la societat si no s’atura la interferència de l’anglès en la llengua oficial de la República. L’Acadèmia advertia de la “desestructuració de la gramàtica i la pèrdua de referències” que comporta l’adopció excessiva d’anglicismes, que va més enllà de la interferència lingüística.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics