Monday, September 16, 2024
INICIATIVES

Prop de 15.000 persones reclamen “un futur sostenible i en valencià” a València

Les Trobades d’Escola Valenciana reivindiquen el compromís ecologista i amb la llengua de Carme Miquel

Prop de 15.000 persones s’han aplegat aquest diumenge a València en la jornada de les Trobades 2023 al Cap i Casal. L’acte, organitzat per Escola Valenciana i la Coordinadora d’Alumnat, Professorat, Pares i Mares per l’Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) ha omplert els carrers de la ciutat de persones que reivindicaven “un futur sostenible i en valencià”.

Sota el lema “Recuperem el verd”, les Trobades reivindiquen la figura de Carme Miquel i Diego en els seus vessants de mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua i el país. Escola Valenciana s’ha proposat “despertar la consciència ecologista de l’alumnat i promoure valors com la sostenibilitat, l’estima pel territori i la defensa de la llengua” a través de l’homenatge a Carme Miquel, que va ser presidenta de l’entitat i també membre fundadora de la CAPPEPV.

La 35a Trobada de València ha engegat amb una concentració a les portes de l’ajuntament, seguida d’una cercavila fins a la plaça de la Reina que ha estat amenitzada per l’Associació Llorca de Música Tradicional, la Batucada de l’IES Lluís Vives, la Batucada de xiquetes i xiquets del Barri del Crist i l’actuació de la Jove Muixeranga de València. 

La presidenta de la CAPPEPV, Laura Font, ha destacat la tasca de les entitats de “normalitzar la llengua en l’ensenyament i en tots els espais socials”, una feina que ha remarcat que no és “gens fàcil pels grans tràmits burocràtics que ens demanen”. “Però ací estem un any més gràcies a l’esforç i el compromís de la comunitat educativa i activista de València, en un temps en què la convivència igualitària entre el valencià i el castellà està lluny d’assolir-se”, ha afegit.

Per a Font, la Trobada representa la “traca final” d’una programació cultural àmplia i diversa que va arrencar al setembre amb activitats com les rutes literàries Estellés, el concurs fotogràfic “La natura a la ciutat”, el cicle de cinema a l’escola o la fase comarcal del Premi Sambori. 

La trobada ha comptat amb la presència del director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, i diversos representants institucionals i d’entitats i sindicats valencians.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics