Thursday, April 3, 2025
Actualitat

PP i Vox registren a les Corts la proposició de llei que empetiteix el valencià a l’escola

Les famílies escolliran l’idioma “base” dels alumnes en una norma que fa residual el la llengua pròpia a les zones de predomini lingüístic castellà i l’afebleix a la resta del País Valencià

Els dos partits que formen el govern valencià, PP i Vox, han registrat aquest dijous a les Corts cinc proposicions de llei una de les quals la controvertida norma de “llibertat educativa”, que preveu consultar les famílies per escollir la “llengua base” de cada centre educatiu, tant a primària com a secundària, una llei que acaba amb l’actual model lingüístic a l’escola valenciana. Segons han anunciat els síndics de PP i Vox, Miguel Barrachina i José María Llanos, i el secretari del Grup Popular, Juanfran Pérez Llorca, la nova llei de “llibertat educativa” regularà l’elecció de la llengua als centres educatius per “acabar amb la imposició del valencià”.

El text estableix que els pares podran triar la llengua d’escolarització dels seus fills quan es matriculin per primer cop a l’escola i als qui ja estiguin escolaritzats se’ls enviarà una enquesta telemàtica perquè escullin entre valencià o castellà. En funció d’aquesta elecció es determinarà quants grups s’ofereixen en cada llengua base, una composició que s’actualitzarà anualment a l’inici de l’escolarització en infantil i en els primers cursos d’ESO i batxillerat.

La norma també preveu que quan no hi hagi prou oferta de places de valencià, la Conselleria d’Educació en satisfarà la demanda, així com que els alumnes escullin en quin idioma volen fer els exàmens de les assignatures no lingüístiques.

La proposició de llei també fixa uns percentatges lingüístics a les aules que fan que el nou sistema no sigui com el de dues línies, una en valencià i una altra en castellà, anterior a l’actual sistema plurilingüe aprovat pel govern del Botànic. A les zones de predomini lingüístic valencià, la norma fixa que a l’etapa d’infantil la llengua base tindrà un 65% del temps lectiu en l’idioma triat; l’altre, un 25%; i l’estrangera, un 10%. A primària, ESO i batxillerat, en canvi, la llengua que no és considerada base haurà de tenir una presència mínima del 25% i la presència de l’altra llengua no podrà superar la proporció de l’idioma no base en més d’un 20%. La llengua estrangera, per la seva part haurà de tenir una presència d’entre el 15 i el 25%.

A les zones considerades de predomini lingüístic castellà, en canvi, la incorporació del valencià es farà “de forma progressiva”. A infantil, el valencià tindrà una presència del 10%, igual que l’anglès, i a primària l’adquisició i consolidació de la lectura i l’escriptura es farà en castellà com a llengua base. Els alumnes de primària, ESO i batxillerat hauran d’assistir a classe de valencià, però podran demanar restar exempts d’avaluació i qualificació, cosa que no passarà amb la llengua estrangera.

Pel que fa a les certificacions de valencià, a partir del curs vinent s’aplicarà la certificació “automàtica” de titulacions de valencià un cop s’hagi aprovat l’assignatura. Així, els estudiants que hagin aprovat valencià a primària tindran un A2, els de l’ESO un B1, i els de batxillerat un B2. Els alumnes de batxillerat que aprovin la matèria de valencià en els dos cursos amb una mitjana igual o superior a un 7 sobre 10 o treguin aquesta puntuació a les proves d’accés a la universitat tindran un C1.

Una altra novetat de la proposició de llei és que el coneixement del valencià serà un mèrit i no un requisit per als docents. A infantil, primària, ESO, batxillerat i educació d’adults hauran d’acreditar un C1 de valencià per ensenyar en aquesta llengua, però no caldrà per a la resta d’ensenyaments i cossos docents. La proposició inclou un “reconeixement” per als professors que imparteixin classe en valencià a efecte de concursos d’àmbit autonòmic, activitats de formació i elecció de torns i horaris.

La proposta de PP i Vox ha desfermat les crítiques de l’oposició. El PSPV ha qualificat d’“involució democràtica” la mesura presentada per la dreta i l’extrema dreta, juntament amb quatre proposicions de llei més, mentre que el síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha avisat que “plantaran cara” a “tots i cadascun dels intents de PP i de Vox d’atacar els drets dels valencians, com el dret tan elemental d’aprendre la nostra llengua, d’aprendre valencià”.

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha acusat el PP i Vox d’haver tornat “a legislar contra el País Valencià” i ha fet una crida a mobilitzar-se “contra la imposició del castellà”. Plataforma per la Llengua, per la seva part, ha denunciat que “volen eliminar el valencià de tot arreu” i ha instat a “estar units per fer-los front·”. “Sempre ens trobaran davant en la defensa del valencià a l’escola i als mitjans públics!”, ha afegit.

Foto: Corts Valencianes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics