Thursday, July 4, 2024
Actualitat

PP i Vox aproven la llei de “llibertat educativa” tot i el fort rebuig popular

Les entitats en defensa del valencià avisen que hi haurà noves mobilitzacions contra la norma que arracona la llengua pròpia

El PP i Vox han aprovat, finalment, aquest dijous a les Corts Valencianes la reforma dita de “llibertat educativa” que fa perdre encara més pes al valencià en el sistema educatiu. La llei del conseller d’Educació José Antonio Rovira deroga la llei de plurilingüisme aprovada pel govern del Botànic el 2018, que establia que tots els alumnes del País Valencià havien de fer un mínim del 25% de l’ensenyament en valencià i en castellà.

Amb la nova norma es tornar al model de dues línies, en valencià i en castellà i en valencià i atorga a les famílies el dret de triar la llengua base de l’ensenyament (fins ara l’estabien els Consells Escolars en funció del projecte lingüístic del  centre) i permet que els alumnes triïn la llengua dels exàmens amb independència de l’idioma en què cursin l’assignatura.

Per la majoria de govern de dreta i ultradreta, el canvi legislatiu acaba amb “la imposició del valencià”, llengua en franca reculada, segons tots els indicadors sociolingüístics, mentre que per als partits de l’oposició, el PSPV i Compromís, l’aprovació de la norma és una nova mostra de l’“odi” a la llengua pròpia dels valencians i un atac a la igualtat d’oportunitat dels estudiants, ja que molts alumnes de les zones de predomini lingüístic castellà quedaran exclosos de l’aprenentatge de la llengua pròpia del País Valencià.

La llei Rovira ha provocat un gran rebuig en bona part de la comunitat educativa. Sindicats, famílies i entitats s’han aplegat en la plataforma -Nos per expressar el rebuig a la norma que arracona el valencià. Centenars de persones han participat aquest dijous en les tres mobilitzacions simultànies que hi havia convocades a València, Alacant i Castelló i en altres ciutats del País Valencià sota el lema “la llengua no es toca”. Les organitzacions han anunciat més mobilitzacions.

La llei Rovira s’ha aprovat el mateix dia que la que introdueix canvis en el funcionament de l’Agència Antifrau i la que canviarà l’organització d’À Punt. També per a la cadena pública valenciana el govern de PP i Vox preveu fer canvis en la política lingüística de manera que, tal com ha assenyalat la formació d’extrema dreta, d’ara endavant À Punt “s’expressarà en les dos llengües”. Els dos partits ja havien anunciat una reculada de la presència del valencià també a la corporació pública.

Foto: Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics