Thursday, November 21, 2024
INICIATIVES

Òmnium publica la Guia de l’activista pel català

El portal en línia recull recursos per fer créixer l’ús social de la llengua

Òmnium Cultural ha publicat una guia en línia que aplega eines i recursos dels Països Catalans per promoure l’activisme lingüístic i fer créixer l’ús social del català. La Guia de l’activista pel català, que es pot trobar a treulallengua.omnium.cat/guia forma part de la campanya Treu la llengua, comparteix el català!, i és un recull de les recomanacions, projectes i iniciatives de múltiples organitzacions per fer avançar el català en l’àmbit quotidià. Aquestes accions estan dirigides a públics estratègics on cal actuar per revertir el descens de l’ús social de la llengua, com la infància, els joves i els nous parlants. 

La guia, que compta amb l’aval de la comissió de llengua i dels equips de cultura i cohesió d’Òmnium Cultural, dona eines per actuar per la llengua en molts àmbits, en funció dels interessos de cadascú, en un format interactiu i fàcil d’utilitzar, per tal que tothom es pugui convertir en activista pel català.

A part de la selecció d’accions i recursos d’Òmnium Cultural, la guia també disposa d’un recopilatori de les principals organitzacions empresarials, sindicals, educatives i de lleure, institucionals, etc., així com l’experiència individual de moltes persones, com el locutor de ràdio Arnau Molet o l’actriu Carol Muakuku. Les creadores de contingut Bet Molina (@betmolina_), Núria Ribas (@nuriaribass) i Marta Sangrà (@mardellibres) també han col·laborat amb la guia, aportant-hi consells per a tothom qui vulgui ser activistes pel català. Experts com Josep Maria Ganyet han aportat recomanacions tècniques sobre la importància d’escollir el català als dispositius i aparells tecnològics. 

La guia proposa eines per activar la llengua entre infants, joves i nous parlants, públics on les conclusions dels informes sobre llengua en els àmbits de l’educació; el lleure; l’audiovisual; l’empresa i treball; i la diversitat social, elaborats per Òmnium Cultural juntament amb experts de cada àmbit, demanen actuar amb més incidència per revertir el descens de l’ús social. 

El recull també inclou l’experiència de diferents persones que representen la diversitat d’accents dels Països Catalans: nord-occidental (Urgell), central (Barcelonès i Osona), menorquí i valencià.

La guia inclou una llista de “set petits gestos que fan molt pel català” en àmbits com l’ús de la llengua a la feina i al carrer, recomanacions de plataformes audiovisuals amb continguts digitals, de televisió i cinema en català i un recull d’editorials, premsa i publicacions, passant per un manual per fer que els dispositius digitals parlin en català. A a guia també s’hi poden localitzar un recull de vídeos amb exemples pràctics de com resoldre situacions complexes al voltant de l’ús de la llengua.

Un dels àmbits clau en la preservació de la llengua és el de l’educació. El portal d’Òmnium proposa diverses accions perquè les famílies, els professors i els professionals del món del lleure es converteixin en activistes del català a casa, a l’escola, fora l’aula i per revertir la segregació escolar. A més, la guia compta amb una recopilació de recursos perquè a través del joc, la música o les històries es comparteixi la llengua entre els més menuts. 

L’entitat també s’ha proposat promocionar l’ús del català entre els joves a través d’iniciatives per dur a terme a les xarxes socials, a l’audiovisual o als videojocs. Per això, la guia compta amb experiències de joves creadors de contingut en català a diverses plataformes com Tik Tok i YouTube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics