Tuesday, January 28, 2025
Actualitat

“No em racialitzis, parla’m en català”

La Universitat Autònoma de Barcelona ofereix un curs per conscienciar els catalanoparlants que no canviïn de llengua als qui parlen altres idiomes

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ofereix aquest curs 2023-2024 una activitat anomenada “No em racialitzis, parla’m en català. Drets lingüístics universals” destinada a conscienciar els catalanoparlants de la necessitat de no canviar de llengua quan parlen amb alumnes que no tenen el català com a llengua materna o estan aprenent l’idioma del país.

L’activitat, de catorze hores de durada (i 21 de feina autònoma), es farà del 29 de febrer a l’1 de març a la Facultat de Traducció i Interpretació i s’adreça a tots els alumnes de grau, que podran obtenir 1,5 crèdits. El projecte vol fer reflexionar de les raons que duen els catalanoparlants a fer servir una llengua determinada en les converses diàries i conscienciar dels beneficis de mantenir la llengua pròpia quan els interlocutors, per exemple, estan aprenent català. A més, aquesta activitat permetrà als no catalanoparlants conèixer els motius socioculturals que mouen els catalanoparlants a actuar lingüísticament d’una manera determinada.

Segons expliquen els responsables del projecte, “els catalanoparlants, quan interactuen amb interlocutors que perceben que no pertanyen a la seva comunitat, tendeixen a canviar de llengua i substitueixen la pròpia per la llengua majoritària”. “Aquest fet -afegeixen- és vist de manera negativa per part de molts dels seus interlocutors, ja que se senten exclosos de la comunitat on viuen. Alhora, quan els no-catalanoparlants no troben espais on fer servir el català, minva la seva capacitat d’aprendre la llengua”.

L’activitat aprofundirà en el concepte de drets lingüístics i en com es pot aplicar a les interaccions personals entre parlants. S’analitzaran les conductes lingüístiques pròpies i es parlarà de qüestions com ara les llengües minoritzades en un entorn multilingüe, les percepcions d’alteritat, els prejudicis lingüístics, els drets lingüístics en diferents àmbits com ara la universitat o l’administració pública, la normativa de la Unió Europea en matèria lingüística, etc.

La UAB ja va posar en marxa el curs passat una iniciativa per promoure el català. Es tracta de “No em toquis la llengua”, una campanya institucional per fomentar l’ús de la llengua pròpia al món acadèmic.

Foto: UAB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics