Netflix ofereix la primera pel·lícula en llengua aimara
La plataforma aposta per un film que va tenir un gran èxit quan es va estrenar al Perú
Netflix ha incorporat al seu catàleg la pel·lícula peruana Wiñaypacha, la primera rodada íntegrament en llengua aimara. El film, que va ser precandidat als premis Oscar i Goya, va ser el primer en aquest idioma que es va projectar als cinemes del Perú, el 2018, i va tenir una gran acollida quan es va estrenar.
El llargmetratge explica la història de Phaxsi y Willka, una parella d’octogenaris que viuen sols en una zona remota de l’altiplà andí, a la regió de Puno, mentre esperen que el seu fill torni a casa després d’haver-se’n anat a viure a la ciutat. El director de la pel·lícula, Óscar Catacora, ha explicat en la presentació del film que el seu objectiu era fer un homenatge als seus avis paterns, que vivien a l’altiplà, i amb qui ell va passar llargues temporades quan era petit. Catacora va fer immersió en aimara, que era l’única llengua que parlaven els avis.
La major part de l’equip de rodatge eren parlants d’aimara perquè havien de poder comunicar-se amb els actors, un dels quals és l’avi matern del director, amb qui, juntament amb la resta del repartiment, van haver d’assajar durant sis mesos abans de rodar perquè la majoria no eren actors. De fet, alguns ni tan sols entenien el concepte del cinema.
Catacora va voler reflectir en la pel·lícula el problema de la soledat de la gent gran que viu en aquests entorns inhòspits i la seva cultura i llengua mil·lenàries. El realitzador ha denunciat, en diverses entrevistes a mitjans de comunicació, el menysteniment que tradicionalment hi ha hagut cap a les llengües andines, tot i que admet que els darrers anys les autoritats han començat a promoure’n la recuperació.
La llengua aimara té prop de dos milions de parlants distribuïts entre el Perú, Bolívia (on és un idioma cooficial juntament amb el castellà i diverses llengües autòctones), l’Argentina i Xile. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) considera que l’aimara està en situació de risc.