Netflix, a la foguera
Una iniciativa de Carme Junyent proposa cancel·lar la subscripció a la plataforma pel seu menyspreu al català el dia de la revetlla de Sant Joan

@raulgia
Netflix viu actualment una crisi de subscripcions, bàsicament, per la competència d’altres plataformes que ha sorgit els darrers anys. A partir de Sant Joan, la davallada en el nombre de subscripcions es pot agreujar, si més no, als territoris de parla catalana, on la lingüista Carme Junyent ha engegat una iniciativa perquè els clients de Netflix descontents amb l’escassa presència del català a la plataforma se’n donin de baixa la vigília de Sant Joan i justifiquin la seva decisió a les xarxes socials.
Junyent va tenir la idea arran de la seva participació al programa de televisió Preguntes Freqüents en què el periodista i crític de cinema Toni Garcia Ramon va explicar que a les plataformes de continguts audiovisuals els rellisca el català i que només es mouen per interessos econòmics. Si els usuaris catalanoparlants se subscriuen a les plataformes al marge de si tenen prou oferta en la seva llengua, els directius no tenen cap incentiu per complicar-se la vida afegint continguts en altres idiomes.
La directora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades (GELA) va proposar, en una piulada a Twitter, donar-se de de baixa de Netflix (la plataforma líder) el 23 de juny per no pagar “a qui ens menysté”. “Atès que s’acosta el solstici d’estiu, crec que la vigília de Sant Joan (23 de juny) és un bon moment per passar per la foguera el nostre abonament a Netflix. Si a ells només els preocupen els números, jo no vull ser el seu número. Si ells ens menystenen, almenys no pagaré perquè ho facin. Si ells menystenen la meva llengua, jo sempre puc dir no. Això no és una campanya, només és una manera d’alçar la veu. Si el 23 som molts els que ens donem de baixa de Netflix potser sí que farem un forat. Potser sí que sabran que hi som i que hi volem ser”, va argumentar Junyent.

La proposta de la lingüista ha tingut els darrers dies una gran resposta a Twitter, on els usuaris han exposat els seus motius per donar-se de baixa de Twitter o els que els han dut a no haver-s’hi subscrit a través de l’etiqueta #NetflixenCatalà i citant la plataforma amb els comptes @Netflix i @NetflixES. Col·lectius molt actius en aquesta xarxa com Mantinc el català (@mantincelcatala) i Tornada 3XL (@tornada3xl) han contribuït a difondre la iniciativa. L’activista per la llengua Xavier Dengra ha fet un cartell que s’està fent viral a les xarxes.
La cancel·lació de la subscricpió és un tràmit senzill que es pot fer a través del web de la plataforma. L’anul·lació es fa efectiva l’endemà del dia de facturació.
La presència del català a Netflix és testimonial. Segons un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) del 2022, la plataforma oferia un total de 30 obres en català de les 6.034 del seu catàleg (un 0,5%). El març passat, Netflix va anunciar que doblaria o subtitularia al català, gallec i basc setanta estrenes cada any entre pel·lícules i sèries començant aquest mateix any. A més, també es va comprometre a oferir doblades diverses obres destinades al públic infantil i familiar.
A veure si ho fem bé: seguint aquesta lògica, ¿no hauríem de deixar de comprar tot producte no etiquetat en català o q només es publiciti en castellà?