Neix el primer festival de les variants dialectals del català
“Posa-hi tu l’accent” es proposa posar en valor la diversitat de la llengua del 27 al 29 de setembre a l’Espluga de Francolí
L’Espluga de Francolí acollirà el 27, 28 i 29 de setembre el “Posa-hi tu l’accent”, el primer festival dels Països Catalans que pretén reunir i prestigiar en un mateix fòrum el conjunt de les variants dialectals de la llengua. La iniciativa, que s’ha presentat aquest dijous al Museu Terra de Barcelona, té com a objectiu posar en valor i difondre tot tipus d’estudis i experiències relacionades amb la promoció dels accents i trets dialectals del domini lingüístic.
Les jornades, impulsades pel Casal de l’Espluga de Francolí, neixen del grup impulsor d’El penyic al perxe, un estudi sobre el parlar espluguí editat el 2021 que ha continuat des de llavors amb diverses activitats de difusió. Ara, el festival compta amb el suport econòmic i logístic d’institucions i entitats de defensa de la llengua i la cultura com la Generalitat de Catalunya, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut Ramon Muntaner, la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament de l’Espluga, a més de la Fundació Carulla.
El “Posa-hi tu l’accent” tindrà com a tronc central sis grans blocs de ponències i taules rodones. S’iniciarà el divendres 27 a la tarda, amb un apartat filològic que tindrà el catedràtic i dialectòleg Joan Veny com a convidat principal. Dissabte hi haurà quatre grans blocs més dels àmbits pedagògic, literari, promocional i musical, i diumenge al matí tancarà el bloc periodístic.
El festival comptarà també amb actes lúdics, com una obra de teatre divendres a la nit –El rovell de l’ou, del grup de teatre Garbinada de Mequinensa–, un concert dissabte amb Roger Mas i Joan Reig, pendent de tancar amb una tercera actuació, i un acte de cloenda diumenge amb un format audiovisual i més interactiu, on també es llegirà un manifest final. Hi haurà, a més, activitats complementàries com tallers, visites guiades i un espai per a la venda de llibres i marxandatge. Com a prèvia, també s’organitzarà un concurs televisiu en què intervindran, amb preguntes i proves sobre l’àmbit dialectal, els alumnes de segon d’ESO de tots els instituts de la Conca de Barberà.
L’organització ha posat en marxa el web www.posahitulaccent.cat, que recull tota la informació sobre el festival i és des d’on es fan les inscripcions, que donaran dret a un diploma acreditatiu, els dinars de dissabte i diumenge a càrrec de l’organització, l’entrada gratuïta per al concert i l’obra de teatre –que seran els únics actes de pagament per al públic en general–, obsequis amb el marxandatge oficial, entrades per a visites culturals i descomptes en allotjaments de la zona. La inscripció tindrà un preu de 50 euros, 40 per als universitaris i els socis d’Òmnium. Igualment, s’han posat en marxa perfils a Instagram i X, i s’han editat tríptics que es repartiran entre els estudiants universitaris de filologia de tota la Xarxa Joan Lluís Vives, entre altres focus de difusió.
Els organitzadors volen posar en valor la diversitat dialectal del català i defensar, alhora, la unitat de la llengua, qüestionada darrerament per part d’algunes formacions polítiques i grupuscles en diferents llocs dels Països Catalans.
Foto: “Posa-hi tu l’accent”
Des del meu punt de vista, on es parla pitjor la llengua catalana, és al cinturó de Barcelona. Hi ha massa “desdeluegu”, “ojalà”, “pues”, “ratu”,”envès”, “puestu”, i un llarg etcetera, a més de les traduccions literals del castellà. Poc a poc, el castellà va guanyant terreny. Com deia el monjo del segle XVIII P.Feijoo :”La introduccion del lenguaje forastero es nota indeleble de haber sido vencida la nacion a quien se despojó de su antiguo idioma”.