Moldàvia reconeix el romanès com a llengua d’Estat
La presidenta signa la llei que canvia la denominació de “moldau” de la Constitució
La presidenta de Moldàvia, Maia Sandu, va signar dimecres la llei que estableix que la “llengua romanesa” en lloc de la “moldava” és la llengua d’Estat del país. “He promulgat una llei que confirma la veritat històrica i innegable: la llengua d’Estat de la República de Moldàvia és el romanès. Vull que la llengua romanesa uneixi tots els que vivim i estimem aquesta terra”, va proclamar Sandu en un missatge a Facebook, en què va acusar els partidaris de mantenir el nom de moldau a l’idioma de voler “dividir la nació” i mantenir-la en una “baralla eterna”.
La signatura de la presidenta arriba després que el 16 de març passat el Parlament aprovés la llei que fa canviar l’expressió “llengua moldava”, “llengua oficial”, “llengua d’Estat” i “llengua materna” de la Constitució i de tots els documents oficials per substituir-la per “llengua romanesa”. La modificació de la llei ha desfermat la indignació del partit comunista de Moldàvia, pròxim a Rússia, que ha portat la llei al Tribunal Constitucional.
La Constitució recollia, fins ara, que la llengua d’Estat del país era el moldau, però la declaració d’independència de Moldàvia del 1991, quan el país va deixar de pertànyer a la Unió Soviètica, estipulava que la llengua oficial era el romanès. El partit del govern PAS va proposar que la Carta Magna del país s’alineés amb el que dictava una sentència del Tribunal Constitucional del 2013, que deia que la declaració d’independència és el precedent de la Constitució.
El canvi legislatiu es produeix en un moment en què el govern de Moldàvia busca adherir-se a la Unió Europea i en el qual les relacions del país amb Rússia s’han deteriorat arran de la invasió russa d’Ucraïna. Per a molts moldaus, el reconeixement de romanès com la seva llengua suposa revertir la política de la Unió Soviètica, que va imposar la denominació de moldau a la llengua romanesa que es parla a Moldàvia i l’escriptura en ciríl·lic. De fet, era l’única llengua romànica que s’escrivia en aquest alfabet.
Entre els filòlegs hi ha un ampli consens que la llengua que es parla a Moldàvia és el romanès.