Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Mobilització pel gallec a Santiago de Compostel·la

Milers de persones omplen la plaça de l’Obradoiro per reclamar poder viure en la seva llengua

Prop de 2.500 persones han omplert aquest dilluns, Dia de les Lletres Gallegues, la plaça de l’Obradoiro de Santiago de Compostel·la, convocades per la plataforma Queremos Galego, per reivindicar la normalització i el reconeixement ple del gallec i per protestar contra la política lingüística de la Xunta de Galícia.

L’acte, que s’ha fet prenent les mesures de seguretat obligades per la pandèmia del coronavirus, s’ha dut a terme de forma paral·lela als actes institucionals del Dia de les Lletres Gallegues organitzats per la Real Academia Galega (RAG) a Vigo, que ha comptat amb la participació del president gallec, Alberto Núñez Feijóo.

El cap del govern gallec ha estat el principal objecte de crítiques en l’acte de Santiago de Compostel·la. “Portem quaranta anys d’autonomia que no han servit per rehabilitar i normalitzar completament la llengua gallega”, ha denunciat Marcos Maceira, president de la Mesa pola Normalización Lingüística i portaveu de Queremos Galego. “Som l’única nació de l’Estat en la qual la llengua se sosté exclusivament en la força de la societat, sense govern ni suport institucional que acompanyi. És la societat qui ha d’atenuar els efectes de la desigualtat i de la manca de llibertat plena per viure en gallec”, ha afegit Maceira, que ha posat com a exemple la recent aprovació, al Parlament gallec, de la posada en marxa d’un canal de televisió en gallec destinat al públic infantil i juvenil. La mesura va ser una iniciativa de la Mesa pola Normalización Lingüística.

Maceira ha recordat els retrets que ha fet el Consell d’Europa i l’ONU als governs gallec i castellà pel seu immobilisme lingüístic i ha lamentat que el gallec sigui una llengua “oficial només en aparença” perquè “està exclosa de l’atenció sanitària en plena pandèmia” i “exclosa pràcticament en tots els continguts audiovisuals”. “El dret a viure en la llengua pròpia és un dret humà”, ha afegit el portaveu de Queremos Galego.

Foto de portada: Queremos Galego

One thought on “Mobilització pel gallec a Santiago de Compostel·la

  • Josep Garcia Calavera

    Bos dias,

    Alégrome coa iniciativa e coa loita pola liberdade da súa lingua. Todas as linguas do Estado
    merescen ter unha boa consideración e bon emprego. O Estado non pensa do mesmo xeito.

    Parabens¡

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics