Thursday, November 21, 2024
ActualitatLLENGÜES DEL MÓN

Mobilització pel dret de viure en gallec

Manifestació per la llengua gallega, dimarts a Santiago de Compostel·la / Queremos Galego

Milers de persones es manifesten a Santiago de Compostel·la per un canvi de política lingüística

Milers de persones s’han manifestat aquest dimarts a Santiago de Compostel·la a favor de la llengua gallega. Sota el lema En gallec ara i sempre, els manifestants han marxat pels carrers de la capital de Galícia proveïts de paraigües per reclamar  un canvi de polítiques al govern gallec.

La d’aquest divendres és la primera manifestació de les que la plataforma Queremos Galego organitza cada any amb motiu del Dia de les Lletres Gallegues que s’ha fet sense les restriccions imposades per la pandèmia del coronavirus i amb un nou president a la Xunta de Galícia, el popular Alfonso Rueda.

L’acte ha estat marcat pel temor que la llengua gallega no quedi protegida en la llei de l’audiovisual que s’està discutint a les Corts espanyoles i per les demandes de derogació de la llei del plurilingüisme del 2010 que, segons els seus detractors, arracona el gallec en l’ensenyament.

El portaveu de Queremos Galego i president de la Mesa pola Normalización Lingüística, Marcos Maceira, ha denunciat que molts nens gallecs entren a l’escola parlant la llengua del país i en surten “parlant castellà”.

En el manifest de la manifestació, Elsa Quintas, vicepresidenta de la Mesa, va assegurar, però, que “la tendència negativa de la llengua gallega no és irreversible”. La plataforma ha recordat que la mobilització popular ha aconseguit fites com el fet que Netflix hagi anunciat la incorporació de versions en gallec en el seu catàleg o que el Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG) hagi obligat l’Agència Tributària a garantir l’ús del gallec en les seves comunicacions.

Tot i això, Maceira ha remarcat que “després de quaranta anys d’oficialitat, encara hi ha administracions públiques incapaces de donar la mínima atenció en gallec”. “Per això els hem de fer saber que volem gallec, que el volem a tot arreu i per a tot i que no n’hi ha prou amb reconèixer-ne el dret, sinó que l’hem de poder exercir”, ha afegit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics