Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Mobilització pel català i l’aragonès a Mequinensa

Més de 300 persones es concentren al Baix Cinca contra les polítiques lingüicides del govern de PP i Vox a l’Aragó

Prop de 300 persones es van aplegar dissabte a Mequinensa (Baix Cinca) per expressar el seu rebuig a les mesures del govern de l’Aragó, format per PPi Vox, contra el català i l’aragonès. La protesta es va fer coincidint amb el quarantè aniversari de la Declaració de Mequinensa, un document, firmat l’1 de febrer del 1984, en què disset ajuntaments de la zona oriental de l’Aragó, reunits a Mequinensa, reconeixien que a l’Aragó, s’hi “parlen diferents llengües i que la llengua catalana que es parla a la Franja Oriental pertany al patrimoni cultural de l’Aragó”. Aquella declaració va servir, entre altres coses, per impulsar l’ensenyament del català a l’escola.

L’acte va comptar amb la presència de veïns i càrrecs electes de més de quaranta municipis i amb representants de més de vint entitats socials i culturals. També hi era present la vicepresidenta de la Diputació de Saragossa, Teresa Ladrero, que va recordar que, a diferència del que sosté el president aragonès, Jorge Azcón, a l’Aragó “també s’hi parla català i aragonès en les seves diferents varietats”. “Negar aquesta realitat és negar l’evidència i qui nega l’evidència només busca l’enfrontament i el conflicte”, va afegir.

L’alcalde de Mequinensa, Antonio Sanjuán, per la seva part, va acusar el govern d’Azcón de voler “tornar quaranta anys enrere” i va expressar la por que es posi en perill l’ensenyament del català a la Franja de Ponent, una llengua que aprenen el 90% d’alumnes d’aquest territori.

Les entitats a favor de les llengües pròpies de l’Aragó i el món acadèmic s’han mobilitzat els darrers mesos contra els “atacs” al català i a l’aragonès amb plans com la supressió de la denominació de català i aragonès de la llei de patrimoni cultural, que preveu modificar l’article de la llei actual que diu que “l’aragonès i el català de l’Aragó, en el qual hi ha incloses les seves varietats dialectals, són les llengües i modalitats lingüístiques pròpies”.Les entitats han recollit ja més de 4.700 signatures a la plataforma Change.org per demanar al govern de l’Aragó que “mantingui la protecció actual de les nostres llengües” per “garantir-ne la supervivència i impedir-ne la desaparició a curt termini”. Paral·lelament, un grup de més de 250 professors de la Universitat de Saragossa han firmat un manifest en què recorden que “el català a l’Aragó rep reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades” i demanen respecte pel català i l’aragonès, que són llengües presents en diversos estudis d’aquesta universitat.

Foto: Concentració al davant de l’Ajuntament de Mequinensa / Diputació de Saragossa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics