Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Mèxic reconeix les llengües indígenes

El Parlament mexicà ha aprovat el dictamen sobre les llengües indígenes / Foto: Cambra de Diputats de Mèxic – Foto de portada: Creative Commons

Els idiomes originaris del país tindran el mateix estatus oficial que el castellà

La Cambra de Diputats de Mèxic ha aprovat per 384 vots a favor, cap abstenció i cap en contra, el dictamen del projecte de decret que establirà a la Constitució que l’Estat “reconeix com a llengües nacionals l’espanyol i les llengües indígenes, que tindran la mateixa validesa en termes de la llei”.

El document afirma que les llengües indígenes “formen part del patrimoni cultural de la nació, per la qual cosa l’Estat promourà la seva preservació, estudi, difusió, desenvolupament i ús”. L’Estat, a més, “promourà una política lingüística multilingüe” que promogui la igualtat de les llengües indígenes amb el castellà “en tots els espais públics i privats”. El text explica que a Mèxic hi ha onze famílies lingüístiques indoamericanas, 68 agrupacions lingüístiques i 364 variants pertanyents a aquest conjunt d’agrupacions.

L’aprovació del dictamen suposa una fita a Mèxic, que és el vuitè país amb més població indígena del món. “És un dia històric per a la nostra llengua hñahñu i les 67 llengües indígenes que hi ha al nostre Mèxic”, va dir el diputat diputat Gustavo Callejas Romero, parlant de la llengua otomí (hñahñu en aquest idioma). En el mateix sentit es va expressar la diputada Irma Juan Carlos, presidenta de la Comissió de Pobles Indígenes, que confia que amb aquest pas s’impulsarà “la preservació, estudi, difusió, desenvolupament i ús” de les “llengües originàries” després de “llargues dècades d’oblit, discriminació i injustícies”.

Fins ara, a Mèxic no hi havia, formalment, cap idioma oficial, tot i que, a la pràctica, tenien aquest reconeixement el castellà i el nàhuatl o mexicà, la llengua indígena amb un nombre més alt de parlants de Mèxic, amb més d’un milió, la quarta d’Amèrica després del quítxua, l’aimara i el guaraní. Segons l’Institut Nacional d’Estadística i Geografia de Mèxic (INEGI), en 200 anys el percentatge de parlants de llengües indígenes en aquest país ha passat del 65% al 6,5%. En total, es calcula que més de set milions de mexicans parlen alguna llengua indígena.

Verified by ExactMetrics