Wednesday, April 2, 2025
LLENGÜES DEL MÓN

Mèxic engega una universitat de llengües indígenes

És el primer centre d’educació superior del món especialitzat en idiomes autòctons

Mèxic posarà en marxa el setembre vinent la primera universitat del món especialitzada en llengües indígenes. L’Institut Nacional de Pobles Indígenes (INPI) va signar el 21 de febrer passat un acord que ordena la creació i funcionament de la Universitat de Llengües Indígenes de Mèxic (ULIM), que té com a objectius recuperar i fomentar l’ús de les llengües autòctones amenaçades.

El centre engegarà amb quatre llicenciatures: Ensenyament de les Llengües Indígenes, Interpretació i Traducció de les Llengües Indígenes, Literatura en Llengües Indígenes i Comunicació Indígena Intercultural. “Esperem augmentar el nombre efectiu de parlants i que no es perdi cap llengua més”, va manifestar Bertha Dimas, coordinadora de l’INPI.

El projecte l’ha ordenat el president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, com a part del seu compromís amb el poble nàhuatl de Milpa Alta, del 9 de febrer de 2021. Segons el subsecretari d’Educació Superior de la Secretaria d’Educació Pública (SEP), Luciano Concheiro Bórquez, el govern pretén rescabalar el deute amb els pobles indígenes i afromexicans i deixar d’invisibilitzar la seva existència. La creació de la ULIM, va remarcar Concheiro Bórquez, té com a propòsit “enfortir i desenvolupar el patrimoni lingüístic de Mèxic, basat en el respecte i el reconeixement al plurilingüisme”.

Per la seva part, el director general de l’INPI, Adelfo Regino, va recordar que l’educació indígena és una obligació constitucional i la difusió i preservació de les llengües és un compromís de Mèxic en el marc del Decenni Internacional de les Llengües Indígenes 2022–2032.

El Senat de Mèxic va aprovar el març del 2021 la reforma de l’article 2 de la Constitució Política per reconèixer el castellà i 68 llengües indígenes com a llengües nacionals després que ho hagués fet la Cambra de Diputats el desembre anterior. D’aquesta manera, les llengües autòctones van passar a formar part del patrimoni cultural del país i l’Estat es compromet a preservar-les i dur a terme una política lingüística multilingüe que les situï en igualtat amb el castellà en tots els espais públics i privats.

La llengua indígena més parlada de Mèxic és el nàhuatl, amb prop d’1,6 milions de parlants, i el maia yucatec, amb 774.000. En total, segons les darreres dades del cens mexicà, es calcula que hi ha al voltant de 7 milions de parlants de llengües autòctones al país, però el nombre està baixant i alguns d’aquests idiomes estan en perill d’extinció.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics