Tuesday, April 1, 2025
Actualitat

Metges-Salut pel català proposa crear un responsable de llengua a cada centre sanitari i plans d’acollida per a residents

L’associació de professionals es presenta per fer front a la situació d’“emergència” lingüística en l’àmbit de la salut

L’associació Metges-Salut pel català s’ha presentat oficialment aquest dimecres  a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona (UB) en un acte que ha aplegat prop de 300 persones a l’Hospital Clínic. L’associació, que té com a objectiu contribuir a revertir la situació delicada del català en l’àmbit de la sanitat, ha presentat diverses propostes per fer-ho possible com crear la figura d’un responsable a cada centre sanitari que vetlli perquè s’hi garanteixin els drets lingüístics i un pla d’acollida per a residents.

El president de l’associació, el doctor de l’Hospital Clínic Lluís Mont, ha explicat que el català està en situació d’“emergència” en l’àmbit sanitari i és per això que una colla de professionals de la salut s’han organitzat per capgirar la situació.

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que la situació del català en aquest àmbit està “fatal”, en bona part per la “deixadesa” generalitzada del país amb la llengua pròpia. El conseller ha posat en valor l’acollida que han tingut els cursos de català gratuïts del govern als quals d’han inscrit més de 3.700 professionals sanitaris.

La presentació de Metges-Salut pel català arriba en un moment de màxima sensibilització per la davallada de la presència del català en l’àmbit sanitar i pel nombrós nombre de queixes que es reben de discriminació lingüística en aquest àmbit, tal com explica el metge i president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, present en l’acte de presentació de l’associació.

Un estudi del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), presentat el febrer passat, revelava que tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya (un 30,9%) són incapaços de parlar català, tot i que la gran majoria de metges que exerceixen a Catalunya (el 87%) l’entenen i el 87,6% el saben llegir. El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) xifra en prop del 60% el percentatge de , nous col·legiats en medicina a Catalunya que no són catalanoparlants i assenyala que més del 50% dels estudiants de les Facultats de Medicina catalanes són de fora de Catalunya.

Mont ha explicat que l’Hospital Clínic engegarà l’any que ve un pla pilot d’acollida per a residents de fora de Catalunya per millorar el coneixement de la llengua entre els professionals, un pla que espera que s’estengui a altres hospitals.

Foto: Presentació de Metges-Salut pel català, a l’Hospital Clínic / Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics