Més de la meitat de catalans ignora la unitat de la llengua

La Plataforma per la Llengua engega una campanya que reclama polítiques lingüístiques comunes a tots els territoris
Més de la meitat dels ciutadans del Principat de Catalunya (el 51%) desconeix que el valencià, el mallorquí i el català són la mateixa llengua, segons una enquesta de Gesop, encarregada per la Plataforma per la Llengua, feta pública aquest dimecres. Segons el sondeig, sobre 1.600 entrevistes, només el 44,5% dels enquestats són conscients que, malgrat que hi pugui haver diferents denominacions per anomenar l’idioma, a Palma, València i Barcelona s’hi parla la mateixa llengua.
El fenomen és més accentuat com més joves són els enquestats. Així, el percentatge de catalans de 16 a 29 anys que creu que la llengua dels tres territoris és la mateixa és només un 36,5%, contra el 60,9% que sostenen que són idiomes diferents. Només entre els més grans de seixanta anys hi ha més gent que reconeix la unitat de la llengua (50%) que persones que no (42%).
Davant la “clara tendència regressiva” en referència a la unitat de la llengua de les noves generacions, la Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres a Palma la campanya Som 10 milions, som una llengua, que té com a objectiu “sensibilitzar la població de les Illes Balears, el País Valencià, la Franja, el Principat de Catalunya, Andorra, la Catalunya del Nord i l’Alguer que, més enllà de les denominacions populars, tots compartim un mateix idioma, la llengua catalana, i que els intents secessionistes i la manca de coordinació política surten cars a la ciutadania”.
L’entitat posa com a exemple el recent pronunciament de l’Advocacia de l’Estat, que considerava que el valencià i el català no són la mateixa llengua perquè apareixen amb denominacions diferents als Estatuts d’autonomia i, en relació a les administracions dels territoris de parla catalana, que es tripliquin esforços, com el doblatge de Doraemon en tres variants dialectals diferents del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya, i no facin prou feina conjunta per la unitat de la llengua.
La campanya demana l’adhesió dels ciutadans a una carta que s’enviarà als caps de govern dels territoris del domini lingüístic del català en què se’ls reclama el compromís d’impulsar i votar una iniciativa que reconegui que la llengua catalana és la pròpia de tots aquests territoris. La carta s’enviarà a través del web www.som10milions.cat al cap de Govern d’Andorra, Xavier Espot; als presidents dels governs català, valencià, aragonès i balear, Quim Torra, Ximo Puig, Javier Lambán i Francina Armengol; a la presidenta del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Hermeline Malherbe, i al Síndic de l’Alguer, Mario Bruno.
Els mallorquins sempre ens hem entès amb els catalans i els valencians en la nostra llengua comuna. I la resta és literatura, ignorància i males intencions: divide et impera, segons els romans i els espanyols.