Més de 3.700 sanitaris comencen els cursos de català del govern de Catalunya
L’executiu es proposa garantir l’atenció en la llengua dels pacients en un moment en què han augmentat les queixes per vulneració dels drets lingüístics
Un total de 3.711 professionals de la salut han començat aquest dimecres els cursos de català, gratuïts i en línia, oferts pel govern de Catalunya, que tenen per objectiu aprendre i millorar el seu nivell de llengua. En acabar la formació, els professionals rebran un certificat d’aprofitament i podran optar a un examen que el Departament de Salut convocarà i que els permetrà obtenir una titulació oficial equivalent a les de la Secretaria de Política Lingüística.
Segons ha explicat el Departament de Salut, dels 3.711 sanitaris, 1.229 són metges, 753 infermers, 581 personal tècnic de cures auxiliars d’infermeria, 478 personal d’administració, 540 tenen altres professions sanitàries, 33 són treballadors socials, 32 són zeladors, i 65 d’altres col·lectius. Per nivells, 1.977 cursen el nivell elemental de llengua catalana (B1) per a l’atenció sanitària; 367 el nivell intermedi de llengua catalana (B2) per a l’atenció sanitària i 1.367 el nivell de suficiència de llengua catalana (C1) per a l’atenció sanitària. La mitjana dels sanitaris que fan el curs és de 42 anys.
El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat el “gran èxit de convocatòria” d’aquesta mesura, que ha qualificat com “la més massiva i la més intensa en política lingüística del govern en els darrers temps per normalitzar l’ús i el coneixement de la llengua catalana al sistema de salut”. Balcells ha remarcat que el català és “essencial” per atendre els pacients i, per tant, també per a “la qualitat i seguretat assistencial”.
El Programa de formació de llengua catalana per als professionals sanitaris és una iniciativa del govern en què participen el Departament de Salut, el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya (CFCC) del Departament d’Empresa i Treball, el Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística de Catalunya (CPNL). La durada d’aquesta formació és de cent hores
El pla del govern arriba després que el mateix conseller Balcells reconegués que “no hi ha dia en què no hi hagi hagut una queixa d’algú a qui no han atès en català” i que l’administració ha estat “laxa” a l’hora de fer front a aquest fenomen. Un estudi del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) publicat el febrer passat revelava que tres de cada deu metges que exerceixen a Catalunya (un 30,9%) són incapaços de parlar català i que menys de la meitat dels metges (47,8%) empren el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients.
Els usuaris de la sanitat catalanoparlants cada cop han pres més consciència dels seus drets lingüístics i reclamen el dret de ser atesos en la seva llengua. Plataforma va atendre durant el 2023 221 queixes per discriminacions lingüístiques a la sanitat catalana, més del doble de les rebudes l’any anterior. L’entitat ha denunciat que l’Institut Català de la Salut (ICS) ha fet falsos exàmens del nivell C1 de català on s’hi han presentat centenars de facultatius i no ha suspès ningú. Algunes proves consistien a fer, a casa, una redacció de mitja pàgina, arribar al lloc de l’examen i llegir-la.
Foto: Una sanitària fa el curs de català en línia / Departament de Salut