Thursday, September 19, 2024
INICIATIVES

Més de 2.000 metges s’organitzen per defensar el català

“Metges pel català” vetlla per garantir el dret dels pacients a ser atesos en la seva llengua

Un col·lectiu de metges ha presentat la iniciativa “Metges pel Català” a través de la qual s’han proposat normalitzar l’ús del català en l’àmbit sanitari i en el de la investigació biomèdica. El grup ja té més de 2.000 integrants en el seu canal de Telegram als quals cal sumar-ne més de 400 en un altre grup anomenat “Salut pel Català”.

El col·lectiu de facultatius es va crear per fer front a la davallada de l’ús del català en aquests dos àmbits i en constatar que tant els professionals sanitaris com els pacients no són prou conscients que tenen el dret de ser atesos en la seva llengua. El projecte va en la línia dels sis col·legis professionals de l’àmbit sanitari que van redactar un comunicat conjunt de suport a l’ús del català en l’atenció sanitària arran de la polèmica provocada per la infermera que va penjar un vídeo en què es mofava de l’obligatorietat d’acreditar un nivell C1 de català per accedir a les oposicions d’infermeria a Catalunya.

El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) va remarcar dijous la importància d’“adaptar-se a la llengua de la persona atesa” pels professionals sanitaris “per millorar la salut” dels pacients, un principi que comparteix el col·lectiu “Metges pel català”, que també critica la inacció de les administracions a l’hora de prendre mesures que garanteixin que es respecten els drets dels catalanoparlants.

El grup destaca el fet que bona part dels professionals sanitaris no coneixen el català. El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) xifra en prop del 60% el percentatge de , nous col·legiats en medicina a Catalunya que no són catalanoparlants i assenyala que més del 50% dels estudiants de les Facultats de Medicina catalanes són de fora del territori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics