Sunday, October 6, 2024
Actualitat

Més de 170.000 parelles lingüístiques en vint anys

El Voluntariat per la Llengua recupera el nombre de participants perdut durant la pandèmia de la covid

El Voluntariat per la Llengua (VxL), de la Generalitat de Catalunya, commemora aquest any el seu vintè aniversari amb una recuperació del nombre de parelles lingüístiques, que havia caigut arran de la pandèmia de la Covid-19. El 2022 se’n van constituir 9.111, una xifra que s’acosta a les 11.000 del 2019, l’any anterior a la pandèmia. En total, en vint anys del programa gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística s’han format més de 170.000 parelles.

L’experiència va néixer a Cornellà de Llobretat el 2002 i es va convertir en programa de govern el 2003 quan es va estendre al conjunt del país mitjançant els Consorcis de Normalització Lingüística (CNL). El programa està reconegut per la Unió Europea i adoptat a Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a l’Aran, Bolzano (Itàlia), a Flandes (Bèlgica) i a Gal·les (Regne Unit). Fins al moment, el programa ha generat més de 3 milions d’hores de conversa en català, que han reforçat la confiança dels participants per parlar-lo amb seguretat i han contribuït a l’ús de la llengua.

Un dels moments més delicats ha estat durant la pandèmia del coronavirus, quan el nombre de parelles lingüístiques va caure a 7.000. El projecte, però, va continuar endavant gràcies a la modalitat virtual.

Pel que fa al perfil dels participants, de les 6.106 noves inscripcions de l’any 2022, 4.484 són aprenents, amb un perfil d’edat majoritari entre els 30 i 39 anys, i 1.622 són voluntaris, amb un perfil d’edat majoritari entre 50 i 65 anys. La majoria són dones (4.329), de les quals 3.252 són aprenents i 1.077, voluntàries. En la modalitat virtual és on hi ha un percentatge més alt de participació dels joves respecte de la modalitat presencial.

En el marc del programa, s’han organitzat 1.619 activitats complementàries en les quals els voluntaris i els aprenents també han pogut interactuar en català. S’han signat 4.999 acords de col·laboració amb entitats i establiments col·laboradors. El 99 % de les parelles lingüístiques són gestionades pel Consorci per a la Normalització Lingüística i un 1 % per entitats col·laboradores.

A la tardor es faran els actes commemoratius dels vint anys del programa en què s’homenatjarà tothom qui hi ha participat durant la seva història. Els actes s’emmarcaran en la campanya “Provem-ho en català. Molt per parlar. Molt per viure” del govern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics