Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Màxima pressió contra la llei educativa del govern valencià

Plataforma per la Llengua presenta una esmena a la totalitat del text, l’AVL critica la norma i el 23 de maig hi ha convocada una manifestació contra el projecte

L’anomenada llei de “llibertat educativa” que el PP i Vox estan tramitant a les Corts Valencianes cada vegada desperta més rebuig i més posicionaments en contra. Plataforma per la Llengua ha anunciat aquest dijous que ha registrat una esmena a la totalitat a la proposició de de llei amb el propòsit d’”aturar la idea de PP i Vox de crear dos sistemes, un per a la zona valencianoparlant i un per a la zona castellanoparlant”. L’entitat denuncia que el pla del govern de Carlos Mazón “no garanteix que tot l’alumnat puga conéixer les dues llengües oficials”. “Amb la proposició de llei de PP i Vox, a les zones valencianoparlants hi hauria garantit un mínim del 25% en castellà. Per contra, a les zones castellanoparlants no passaria el mateix amb la llengua pròpia del País Valencià i això constitueix un clar menyspreu al valencià”, afegeix.

Paral·lelament, Plataforma per la Llengua continua en contacte amb diferents grups parlamentaris del Congrés per tal de recórrer la proposició de llei al Tribunal Constitucional. L’entitat promou, a més, la campanya “La llengua no es toca!” als municipis per arribar al teixit associatiu i conscienciar la societat civil valenciana de la gravetat de les noves mesures que es volen implantar.

El projecte de l’executiu valencià també és rebutjat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’organisme que dicta la normativa lingüística al País Valencià segons l’Estatut d’Autonomia. L’AVL va fer unes observacions a la proposició de llei en un ple fet el 26 d’abril passat en què denuncia que el text “ en lloc de promoure el valencià, afavorix el castellà” especialment en “les comarques castellanoparlants, en les quals els alumnes es veuen impedits d’accedir a un coneixement suficient del valencià”.

El document de l’Acadèmia retreu al govern que hagi tramitat la norma com a proposició de llei pel procediment d’urgència, “fet que dificulta la possibilitat d’articular espais d’interlocució entre l’AVL i el govern” i el fet que el text no inclogui el concepte de “normalització lingüística” ni esmenti l’Acadèmia Valenciana de la Llengua com a “institució normativa de l’idioma valencià”.

L’AVL es mostra preocupada “per la situació d’inferioritat en què quedaria el valencià” i demana “un esforç als responsables polítics i a tots els actors de l’àmbit educatiu perquè es propicie un espai de reflexió i de diàleg, com també demanen altres institucions valencianes, que ajude a fer possible la plena normalització del valencià en l’escola”. 

La conselleria d’Educació s’ha limitat a dir que el document d’observacions de l’AVL “no és preceptiu”.

La comunitat educativa es mobilitzarà contra el projecte de llei de PP i Vox el pròxim 23 de maig convocats per la Plataforma per l’Ensenyament Públic i amb el suport d’un gran nombre d’organitzacions i entitats com Escola Valenciana i Plataforma per la Llengua. Els organitzadors han plantejat la vaga per reclamar millores en les condicions laborals, la fi de les retallades i la defensa de l’escola en valencià.

Foto: Docents amb el lema “la llengua no es toca” a l’IES Joan Fuster de Sueca / Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics