Thursday, September 19, 2024
Actualitat

Màxima pressió a favor de l’oficialitat del català a la UE

Institucions i entitats fan una crida als governs dels 27 a aprovar un nou estatus per la llengua en el Consell Europeu de dimarts

Els Consell d’Afers Generals de la Unió Europea debatrà aquest dimarts la sol·licitud del govern espanyol de modificar el reglament de règim lingüístic de la UE per incloure-hi el català, gallec i el basc com a llengües oficials en una reunió que podria resultar un avenç històric de les llengües minoritzades per Espanya en la votació que hi havia prevista, però que, a hores d’ara, no se sap si es farà o s’ajornarà davant les reticències expressades per alguns estats membres. La sol·licitud de l’executiu espanyol només prosperarà si és aprovada per unanimitat.

Davant aquesta situació d’incertesa, el govern català, institucions i entitats dels Països Catalans, Galícia i el País Basc han redoblat la pressió als estats membres de la UE i els contactes a diferents nivells per evitar que la proposta, arrencada al govern espanyol com a condició dels partits independentistes catalans per facilitar la presidència del Congrés dels Diputats espanyol a la socialista Francina Armengol, descarrili.

En les darreres hores, el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha publicat un article en diversos diaris europeus com l’italià La Reppublica, el portuguès Público i l’alemany Table Media en què demana el suport “unànime” dels 27 estats membres de la UE perquè el català esdevingui una llengua oficial de les institucions europees i deixo de ser “una greu anomalia històrica que representa que milions de ciutadans europeus no tinguin garantits els seus drets lingüístics”.

També s’hi ha implicat la societat civil amb figures mediàtiques com l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, que s’ha adreçat directament a Ulf Kristersson, el primer ministre de Suècia, un dels països que s’ha mostrat reticent a permetre l’oficialitat del català, per demanar-li que voti a favor de la proposta. Guardiola ha fet la petició en el mac de la campanya Say yes, de Plataforma per la Llengua, en què també hi han participat el president del FC Barcelona, Joan Laporta, i l’actor Sergi López, molt conegut a França, que s’adreça al president francès, Emmanuel Macron.

Durant tot el dilluns, Brussel·les ha estat escenari de nombroses reunions i actes per aconseguir l’oficialitat del català, el gallec i el basc a la UE. En una conferència de premsa al Parlament Europeu, la Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística (ELEN), de la qual formen part entitats com Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana i l’Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat als 27 que demostrin el seu suport a la “diversitat lingüística” d’Europa aprovant el text proposat pel govern espanyol.

“Si aquests idiomes s’inclouen, l’impacte serà molt positiu i un gran pas cap al reconeixement i normalització de les nostres llengües com a oficials al nivell europeu, la qual cosa és clau per a la protecció dels drets lingüístics. Hi ha més de 500 disposicions legals de tota mena que requereixen la presència i l’ús de les llengües oficials de la UE, especialment quan afecten consumidors, i això és molt important perquè té un impacte directe i indirecte en la vida quotidiana de les persones”, ha remarcat la xarxa ELEN.

El ministre en funcions espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, per la seva part, ha manifestat que el seu govern està fent “gestions a tots els nivells” per aconseguir l’oficialitat de les tres llengües. Dimarts començarem a veure quines possibilitats hi ha que s’assoleixi l’objectiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics