Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

L’ús del valencià augmenta lleugerament

El baròmetre de la Generalitat registra un increment de la utilització de la llengua especialment amb les administracions

El valencià viu una situació delicada, especialment pel que fa al seu ús social, tal com reflectia l’enquesta sobre el Coneixement i ús del valencià del 2021, feta pública el desembre passat. Segons aquest estudi, a casa, només el 23,1% dels ciutadans de zones valencianoparlants parlen català sempre, generalment o més que el castellà, un percentatge força inferior al 31% del 2015.

Davant aquest fet, la Direcció General de Política Lingüística i Multilingüisme, encapçalada per Rubén Trenzano, ha encarregat un  baròmetre anual per “monitoritzar l’ús de la llengua en intervals temporals més breus amb la finalitat d’obtindre informació que permeta dissenyar i implementar iniciatives a curt termini”, segons ha explicat Trenzano. Aquest dilluns s’ha fet públic el primer baròmetre que, de moment, dona resultats esperançadors.

En l’àmbit personal, el baròmetre situa l’ús de la llengua en un nivell de 56,5 sobre 100. La xifra té en compte l’ús de la llengua a casa, que ha augmentat 9 punts respecte del 2021; amb els amics, més de 6 punts; amb els veïns, 5 punts més; i amb desconeguts, 3,5 punts d’increment.

Pel que fa a la situació del valencià a la feina, l’ús de la llengua entre companys ha augmentat més de 5 punts, mentre que en la relació entre usuaris, clients i proveïdors, ha baixat del 19,4 al 19,1. En l’àmbit públic, l’ús del valencià ha augmentat més de 8 punts a les botigues tradicionals, més de 3 a les grans superfícies i gairebé 4 als bancs i caixes d’estalvis.

L’increment més rellevant en l’ús del valencià s’ha produït en la relació dels ciutadans amb les administracions, on ha augmentat més de 8 punts als ajuntaments, 11 amb l’administració estatal i 9,5 amb l’autonòmica. En relació a la llengua utilitzada al metge, el valencià ha guanyat 6 punts respecte de l’enquesta del 2021.

El baròmetre reflecteix molt bé les diferències de l’ús de la llengua dels valencians en funció de cada context. Així, per exemple, el percentatge de ciutadans que parlen sempre en valencià amb l’administració local i la Generalitat és del 23,2 %, mentre que en grups o clubs esportius és només del 3,1%. Tampoc és gaire encoratjador l’ús del valencià en aplicacions de missatgeria com Whatsapp i Telegram. Només fan servir el català sempre el 5,3% dels enquestats, mentre que un 6,3% utilitza “generalment” el valencià.

Els ciutadans -ha comentat Trenzano- “estan cada vegada més convençuts que parlar en valencià davant les diverses administracions és tan natural com fer-ho a casa”. El reponsable de Política Lingüística ha advertit, però, que “malgrat que s’aprecien lleugeres recuperacions en l’ús de la llengua en diferents situacions de vida”, cal “incentivar el valencià amb polítiques valentes perquè les persones valencianoparlants es troben còmodes i puguen viure en valencià amb total normalitat sense haver de canviar de llengua”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics