L’ONU urgeix a actuar per salvar les llengües indígenes
Les Nacions Unides alerten que més de la meitat dels idiomes del món s’extingiran a finals d’aquest segle
Les Nacions Unides han llançat aquest mes la Dècada de les Llengües Indígenes, un projecte destinat a protegir les més de 4.000 llengües indígenes que s’estima que es parlen al món.
D’acord amb les dades del Departament d’Afers Econòmics i Socials de l’ONU (DESA), els pobles indígenes són menys del 6% de la població mundial, però parlen més de 4.000 de les prop de 6.700 llengües que s’estima que hi ha al món. Les previsions més conservadores preveuen que més de la meitat dels idiomes del món s’extingiran d’aquí a finals d’aquest segle.
“Amb cada llengua indígena que s’extingeix, s’extingeix també la cultura, la tradició i el coneixement que té i això és important perquè necessitem amb urgència una transformació radical en la manera com ens relacionem amb els nostre entorn”, va advertir el president de l’Assemblea General de l’ONU, Csaba Kőrösi, en la reunió que aquest organisme va mantenir el 16 de desembre passat per engegar la Dècada de les Llengües Indígenes.
Kőrösi, que feia poc que havia participat en la Conferència de l’ONU sobre la Biodiversitat, a Mont-real, va remarcar que, de la mateixa manera que la humanitat “protegeix la natura, cal escoltar els pobles indígenes i fer-ho en les seves pròpies llengües”. Els pobles indígenes -va afegir Kőrösi, que citava dades de la FAO- “són els guardians de gairebé el 80% de la biodiversitat del món”. “Així i tot, cada dues setmanes mor una llengua indígena. Això hauria de fer sonar les alarmes”, va reblar.
El president de l’Assemblea General de l’ONU va apressar els governants a treballar amb les comunitats indígenes per preservar drets com l’accés a l’educació i a recursos en les seves llengües nadiues per garantir la seva supervivència, el seu coneixement i comptar amb ells per prendre decisions.
Entre les mesures per preservar la diversitat lingüística mundial hi ha la declaració del Decenni 2022-2032 com la Dècada de les llengües Indígenes.