Monday, September 16, 2024
Actualitat

L’ONU fa una crida a promoure l’educació en llengües minoritzades

La Unesco alerta d’una “crisi d’aprenentatge global” per la manca de respecte a la diversitat lingüística

El relator especial de l’ONU sobre Qüestions de les Minories, Fernand de Varennes, ha fet una crida, amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, a “garantir l’ús en l’educació” de les llengües indígenes i minoritzades. En un comunicat, De Varennes ha remarcat que “les llengües són eines essencials per comunicar-se i compartir coneixement, memòria i història, però també per a la participació plena i igualitària” en la societat. “Una de les maneres més efectives d’empoderar les minories i els pobles indígenes és garantir l’ús de les seves llengües en l’educació, especialment com a mitjà d’instrucció, així com proveir serveis públics i oportunitats laborals en aquestes llengües”, ha afegit.

La Unesco s’ha fixat aquest any com a objectiu prioritari la lluita contra “la crisi d’aprenentatge global” i ha demanat a tots els països que garanteixin que els nens aprenguin en la seva llengua. L’organisme de les Nacions Unides posa un èmfasi especial en l’Àfrica, ja que, segons l’informe Nascuts per aprendre, només un màxim d’un de cada cinc infants africans reben ensenyament en la seva llengua, tot i l’enorme diversitat lingüística que hi ha al continent. Aquest fet perjudica de forma notable l’aprenentatge de manera que només el 20% dels estudiants assoleixen les competències bàsiques de lectura, escriptura i matemàtiques després d’haver acabat l’ensenyament primari.

El Dia Internacional de la Llengua Materna es commemora el 21 de febrer en memòria dels Màrtirs de la Llengua de Bangladesh, que van morir a trets per la policia el 21 de febrer de 1952 mentre lluitaven contra la imposició de l’urdú. Els bengalí i van establir l’oficialitat del la seva llengua dues dècades abans d’independitzar-se del Pakistan. L’efemèride va ser aprovada per la Unesco el 1999 i l’Assemblea General de l’ONU va proclamar el Dia internacional de la Llengua Materna el 2002.

La Unesco ha alertat en els seus darrers informes que la diversitat lingüística està fortament amenaçada a tot el món, fins al punt que almenys el 43% de les prop de 7.000 llengües que s’estima que hi ha al planeta estan amenaçades. Un dels factors clau d’aquest perill d’extinció és el fet que un 40% de la població no pot estudiar en una llengua que domini i només uns centenars d’idiomes tenen un lloc ben establert en els sistemes educatius.

El Dia Internacional de la Llengua Materna es commemora cada any arreu dels Països Catalans, especialment als centres educatius, on fan activitats encarades a valorar la diversitat lingüística.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics