L’OCB s’implica en el projecte ‘Parla’m’ per ensenyar les tecnologies a parlar català
L’entitat cedirà textos i veus a la iniciativa d’Òmnium Cultural que ajudin a generar models en la llengua pròpia
L’Obra Cultural Balear (OCB) ha anunciat la seva col·laboració en el projecte ‘Parla’m’, una iniciativa impulsada per Òmnium Cultural per aconseguir que les tecnologies del món 4.0 es comuniquin amb l’usuari en català. La campanya té com a objectiu recollir textos escrits i orals que ajudin a generar models de llengua per ensenyar les noves tecnologies a entendre i parlar català. L’OCB hi col·laborarà cedint els textos i veus de l’entitat.
L’OCB ha explicat que les empreses tecnològiques utilitzen grans bancs de veus i textos per entrenar les tecnologies i incorporar cada llengua a Alexa, Siri, Google o a les intel·ligències artificials. Per aconseguir que el català també hi estigui disponible, és imprescindible construir un gran banc de textos i veus en català amb l’objectiu de fer possible la presència de la llengua catalana en el terreny digital i de la intel·ligència artificial.
A través del projecte Parla’m es fa una recollida de textos i àudios que es comparteixen anonimitzats amb el Barcelona Supercomputing Center, entitat col·laboradora del projecte Aina, que els processen per entrenar reconeixedors i sintetitzadors de la parla i per crear models de llenguatge en català que es distribuiran entre les empreses tecnològiques de forma lliure. Les aportacions de veus o textos poden ser tant de persones individuals, des del mòbil o l’ordinador a través del web del projecte Parla’m, com de mitjans de comunicació, entitats, ràdios, revistes, blogs, editorials, autors/es, streamers, pòdcasts o universitats.