Thursday, November 21, 2024
Actualitat

L’OCB emprendrà accions legals contra el pla educatiu de Vera

L’entitat i el sindicat STEI consideren il·legal la proposta de segregar alumnes per raó de llengua

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha anunciat aquest dimarts que emprendrà accions judicials contra el pla del conseller d’Educació, Antoni Vera, de segregar alumnes per llengua i en demanarà la suspensió cautelar. El president de l’OCB, Antoni Llabrés, ha explicat que l’objectiu de l’entitat és fer que el pla no es pugui aplicar el curs vinent com preveu la Conselleria d’Educació.

Segons l’OCB, el pla Vera no s’ajusta al marc legal actual, ja que pretén separar els alumnes per raó de llengua, va en contra del model lingüístic que ha estat vigent durant els darrers 25 anys, que l’entitat defensa que s’ha demostrat que és un factor d’èxit del sistema educatiu, i vulnera el decret de mínims en relació a les matèries que s’han d’impartir en llengua catalana.

Llabrés ha demanat al govern de Marga Prohens que es “replantegi” la posada en marxa d’aquest pla que “s’ha trobat amb el rebuig unànime de la comunitat educativa”, de l’oposició i de les entitats. Segons l’OCB, el pla “no segueix cap criteri pedagògic, no té caràcter normatiu per la forma com ha estat tramitat, va contra l’autonomia dels centres educatius” i “únicament, respon a la necessitat de satisfer les dèries del seu soci d’extrema dreta i la seva obsessió per deixar en una presència residual, a l’escola, la llengua pròpia”.

El pla Vera, segons Llabrés fa, a més, “impossible assolir l’objectiu de disposar d’un domini ple i equivalent de les dues llengües oficials per part dels alumnes quan acaben l’escolarització”, ja que l’escola és l’únic l’element corrector que pot garantir-ho, atesa la situació de desavantatge en l’ús social del català.

El conseller Vera ha presentat aquest dimarts l’esborrany del Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua durant la Mesa Sectorial d’Educació, la Mesa de l’Ensenyament Privat Concertat i la Mesa de Diàleg Permanent amb les Famílies. El pla estableix que s’hi podran sumar els centres on almenys un 20% dels alumnes de cada nivell i etapa hi hagin demanat. Els centres hauran de garantir que tenen els espais i les mesures organitzatives adequades per dur a terme el pla i hauran de presentar una proposta de modificació del Projecte Educatiu aprovat pel claustre, així com per una majoria de dos terços del Consell Escolar en els centres públics. El pla haurà de garantir una presència mínima del 50% del català, tal com ja estableix el decret de mínims, actualment vigent.

El sindicat STEI ha criticat la proposta perquè arracona el català i és “segregador”, mentre que les entitats espanyolistes creuen que no garantirà el dret de rebre educació en castellà.

Foto: Reunió de la Mesa Sectorial d’Educació / GOIB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics