Thursday, November 21, 2024
INICIATIVES

L’Observatori de la Qualitat Lingüística estrena web

El projecte de l’IEC presentarà al setembre el primer informe, sobre la publicitat radiofònica

Raül G. Aranzueque

La Secció Filològica (SF) de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va presentar dijous el nou web de l’Observatori de la Qualitat Lingüística (OQL), un projecte destinat a fer un seguiment i una avaluació dels usos públics de la llengua catalana en les diverses varietats dialectals i ajudar a millorar-los. La iniciativa s’inscriu en el marc del Pacte Nacional per la Llengua (PNL).

El web, disponible des d’aquesta setmana, serveix, de moment, per presentar l’Observatori, explicar quins aspectes es tindran en compte per valorar i analitzar la qualitat de la llengua i permetre que els usuaris que ho desitgin es puguin posar en contacte amb l’OQL.

El director del projecte, Oriol Camps, va justificar la necessitat de l’OQL perquè “no es pot parlar de qualitat a base d’impressions caçades al vol”. “Cal recollir dades tant sobre encerts com sobre errors” i “acumular una quantitat important de mostres de la situació de cada sector”, va dir.

L’Observatori tindrà en compte factors com la pronúncia, la construcció de les frases, les formes morfològiques, les paraules concretes que s’utilitzen, l’estructura del discurs i l’adequació a la situació de comunicació. Un cop analitzats tots aquests aspectes dels discursos se’n farà un informe genèric per sector. “A partir de la valoració dels resultats volem ajudar a millorar els usos de la llengua”, va manifestar Camps. “Caldrà comptar amb la col·laboració de les emissores i de les persones que hi parlin”, va avisar el director de l’OQL, que va afegir que, de moment, han rebut “bones impressions”.

El primer informe, sobre la qualitat de la llengua en la publicitat radiofònica, es farà públic al setembre. Es tracta d’un estudi basat en un corpus de 103 falques emeses durant el març de 2022 en nou ràdios –públiques i privades– de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i Andorra. “Hem començat per la llengua oral, però no ens hi limitarem”, va remarcar Camps, que va anunciar que també analitzaran la llengua a les xarxes socials. 

Durant l’acte L’IEC en l’eix de la qualitat lingüística, la presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré, va celebrar que, “finalment, en aquest país, s’hagi posat la qualitat entre les coses importants quan parlem de planificació lingüística” i que el Pacte Nacional per la Llengua hagi posat aquest eix en mans de la Secció Filològica. En el mateix sentit es va expressar el president de la SF, Nicolau Dols, que va remarcar que l’Observatori no servirà per detectar “només els qui ho fan malament sinó també els usos prestigiosos de la llengua”.

L’acte va comptar amb una taula rodona moderada pel lingüista Ramon Sistac en què Oriol Camps, Mila Segarra i Miquel Àngel Pradilla van exposar les múltiples facetes del concepte de la qualitat lingüística. El secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, F. Xavier Vila, va destacar l’impacte de la lingüística en la realitat social i la importància de disposar de “reflexió, recerca i propostes de canvi” com les que pot proporcionar l’Observatori de la Qualitat Lingüística.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics