Sunday, September 8, 2024
Actualitat

L’incompliment del 25% de música en català fa perdre 200 milions d’euros als sector

Les cançons en llengua pròpia assoleixen xifres rècord de reproduccions en línia i els grups omplen escenaris de gran aforament

La no aplicació de la quota de música en català del 25% a les ràdios, establerta ara fa 25 anys per la Llei de Política Lingüística del 1998, ha provocat que els autors, intèrprets i discogràfiques que editen en català hagin deixat de percebre més de 200 milions d’euros en concepte de drets de comunicació pública els darrers vint anys, segons dades de l’Anuari de la Música 2024, editat pel Grup Enderrock i la ARC (Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya) presentat aquest dijous.

L’informe revela que, tot i que en els darrers sis anys la major producció de música més popular en català ha permès augmentar del 5,8% al 7,6% la presència mitjana de cançons en català a les emissores musicals, les pròrrogues generalitzades concedides pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) han impedit que la música en la llengua pròpia assolís una presència més gran. El CAC ha de revisar aquestes pròrrogues, però, abans del 21 de desembre.

L’Anuari remarca que 25 anys després de l’aprovació de la llei del 25% de música en català del Parlament de Catalunya el 1997, cap emissora musical privada ha arribat a la quota fixada. Les emissores s’han limitat a complir la normativa més laxa del CAC, que fa que hi hagi una presència de la música en la llengua pròpia “insuficient per normalitzar el paisatge musical català i que no garanteix, per exemple, l’accés d’artistes emergents a les graelles de programació”.

L’informe presentat dijous ofereix, tot i això, bones notícies per a la música en català. La producció de discos en la llengua pròpia del país s’ha mantingut en els mateixos alts nivells dels darrers anys, però s’han assolit xifres rècord de reproduccions en el ‘Top català’, és a dir, de les cançons més populars. Destaca l’èxit de la cançó Coti x coti, de The Tyets, que el 2023 va tenir més de 23 milions de reproduccions a Spotify i va liderar els rànquings de YouTube i de ràdios musicals. L’auge de la música en català, especialment la urbana, ha fet també que hagi augmentat un 18% el nombre de discos i senzills inèdits i s’ha passat de 353 a 416 referències, fet que suposa un rècord històric.

La música en viu manté un molt bon estat de salut. L’any 2023 es van registrar 18,5 milions d’espectadors, 3,5 milions més que el 2022, fet que suposa un augment percentual del 23%. Una altra de les fites aconseguides els darrers anys per la música en català és que els artistes són capaços d’omplir instal·lacions de grans aforaments com el Palau Sant Jordi de Barcelona.

Foto: Vishnu Rnair / Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics