L’IEC posa la gramàtica en línia i a l’abast de tots els públics
L’obra és una versió reduïda de la GIEC adaptada al “segle XXI”
L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet aquest dijous un pas més en la tasca de divulgar la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), que el 2016 va posar al dia el llegat de Pompeu Fabra. La gramàtica normativa ja és accessible a internet al web https://geiec.iec.cat/, on hi ha la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), una versió reduïda i adaptada a tots els públics de l’obra del 2016.
Es tracta, segons ha explicat la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, M. Teresa Cabré, d’una eina “accessible” pensada per “facilitar-ne la consulta” de tots els públics de manera “ràpida”. Cabré ha deixat clar, però, que el fet que sigui una versió simplificada de la gramàtica mare no vol dir, en cap cas, que no sigui normativa.
Així ho ha remarcat també la directora del projecte, Maria Josep Cuenca, que ha qualificat la GEIEC de “descriptiva i normativa” i “accessible a un públic ampli”. La característica més rellevant i la que la fa més útil, ha explicat, és “el format en línia i els elements de suport” que, a través d’enllaços, faciliten les consultes dels usuaris. L’obra està estructurada en 32 capítols i la consulta es pot fer a través del sumari, dels 245 quadres resum, que remeten al contingut concret que se cerca, o del glossari, que resol dubtes terminològics durant la consulta. El web també inclou algunes conjugacions de verbs que considera rellevants i disposarà, més endavant, de fitxers de so per completar algunes explicacions amb exemples.
Tot i el caràcter normatiu de la gramàtica essencial, el fet d’haver reduït fins a poc més de la meitat el contingut de la GIEC fa que s’hagin simplificat alguns elements de la gramàtica mare i s’hagin perdut alguns “matisos”, segons admeten els seus autors. “La gramàtica en línia resumeix, reorganitza i adapta per facilitar la consulta a internet”, explica Cuenca. “No és una gramàtica en paper posada en línia. És una gramàtica del segle XXI pensada per a persones que no consulten en paper, sinó en línia”, afegeix.
La gramàtica essencial s’adreça, principalment, a persones de menys de quaranta anys avesades a fer servir eines com la versió en línia del Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) o l’Optimot que, de moment, no enllaça amb la GEIEC, tot i que la nova gramàtica en línia sí que remet a algunes fitxes de l’Optimot. Atesa la complexitat de l’obra, ara per ara, la gramàtica essencial en línia no té un cercador general perquè donaria un excés de resultats, però no es descarta que, més endavant, en pugui tenir un si es poleix l’eina.
La nova gramàtica en línia, que es va començar a elaborar l’abril del 2015 i es va ratificar en el ple de l’IEC el setembre passat s’ha fet sense basar-se en cap obra d’aquesta naturalesa de cap altre idioma. De fet, als autors de l’eina no els consta que hi hagi cap altra gramàtica digital en cap altra llengua de l’abast de la GEIEC.La “santíssima trinitat” de la nova gramàtica del català, tal com la va definir M. Teresa Cabré, es completarà quan es publiqui la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana, que sortirà en paper el setembre vinent, i estarà dirigida “al gran públic”. D’aquesta manera, la gramàtica normativa del 2016 tindrà les dues potes que li fataven: el recurs en línia i la versió abreujada en format de llibre.