Tuesday, April 1, 2025
ActualitatLLENGÜES DEL MÓN

L’escocès està “en perill” i necessita “suport urgent”

El govern d’Escòcia aprova una llei per promoure el gaèlic, però un comitè del Parlament avisa que calen més mesures per preservar la llengua

El gaèlic escocès està en “estat crític” i necessita un “suport urgent” per sobreviure, segons un informe d’un comitè del Parlament d’Escòcia fet arran de l’aprovació per part del govern escocès d’una llei per protegir el gaèlic i l’scots. El comitè fa una crida a prendre mesures urgents per evitar que la nova legislació sigui purament “simbòlica”.

L’informe de la cambra legislativa escocesa arriba en un moment de màxima preocupació pel futur de la llengua. Segons el cens del 2022, només un 0,1% de la població d’Escòcia té el gaèlic escocès com a llengua principal. Tot i l’increment del percentatge de persones que té alguna coneixement de l’idioma (que ha augmentat un 50% del 2011 al 2022, la xifra és encara molt baixa (un 2,5% de la població).

El gaèlic escocès s’ha convertit, a més, per primer cop, en la llengua minoritària a les Hèbrides Exteriors, les illes del nord-oest d’Escòcia on l’idioma autòcton es mantenia, fins fa uns anys, com el majoritari de la població. Segons les dades del cens del 2022, el percentatge de parlants d’escocès ha caigut del 60% del 2001 al 52% del 2011 i al 45% del 2022. Per tot plegat, el comitè parlamentari considera que cal un “suport urgent per garantir que la llengua es desenvolupa com una llengua de la comunitat”

Tot i l’alarma del comitè, la viceministra principal d’Escòcia i secretària de Gaèlic, Kate Forbes, creu que la nova llei comportarà un “increment significatiu” del nombre de parlants de la llengua. La norma atorga tant al gaèlic com a l’scots, l’escocès de les Terres Baixes, l’estatus de llengua oficial i ha d’impulsar l’ensenyament en la llengua autòctona.

L’informe del comitè reconeix la “importància simbòlica” de la norma, però adverteix del risc que els seus “efectes pràctics” siguin “limitats” si no es posen en marxa polítiques decidides de recuperació de la llengua.

Foto: Creative Commons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics