Les universitats s’impliquen en el foment del català a la justícia
La Xarxa Vives s’adhereix al portal Compendium.cat del Consell de l’Advocacia Catalana que promou l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic en la llengua pròpia
Les universitats de la Xarxa Vives s’han adherit al portal Compendium.cat, l’eina digital creada a iniciativa del Consell de l’Advocacia Catalana, que té com a objectiu principal el foment de l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic en català, així com incrementar la presència de la llengua pròpia en àmbits com l’administració de justícia o el notarial. L’adhesió s’ha formalitzat aquest dimarts en un acte a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB) que ha aplegat personalitats de l’àmbit acadèmic, polític i social.
El portal té com a objectiu fomentar l’ús i la qualitat del llenguatge jurídic català i visibilitza molts dels recursos que hi ha en diferents webs institucionals.
El president de la Xarxa Vives d’Universitats i rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Josep-Eladi Baños, ha explicat, en la inauguració de l’acte, que Compendium.cat no és només un recurs acadèmic o professional, sinó una eina de transformació educativa i social en un àmbit en què el català té una presència molt baixa. “Compendium reflecteix la col·laboració i el compromís de les universitats que conformem la Xarxa Vives en la promoció i l’enfortiment de la llengua catalana, en totes les esferes de la societat”, ha dit Baños. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, Marta Martínez i Gellida, ha posat en valor l’èxit del portal a partir de la “col·laboració transversal” entre les més de trenta institucions i entitats que foren part del Compendium.cat i que “amb la seva adhesió es comprometen amb la llengua catalana”. “La implicació avui de les universitats de la Xarxa Vives consolida la maduresa del projecte com a eina estratègica i útil, no només per a l’exercici professional, sinó també en el món de la docència”, ha assenyalat Martínez.
El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, ha destacat que aquesta aliança entre universitats i advocacia ajudarà a revertir la situació de precarietat del català en l’àmbit del Dret. “Aquesta eina ajuda a millorar el coneixement de la llengua, a fer-ne més fàcil l’ús i a fer que les institucions donin exemple”, ha dit Vila.
Durant l’acte, els assistents han tingut l’ocasió de conèixer el funcionament de Compendium.cat i les oportunitats que ofereix per estudiants, acadèmics i professionals de l’àmbit jurídic amb una exposició a càrrec de David Casellas Roca, president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, i Anna Arnall Duch, doctora en ciències del llenguatge i responsable del portal. A més, la professora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) Mercè Lorente ha presentat una ponència sobre recursos lingüístics per a professionals actuals i futurs del Dret.
Les universitats de la Xarxa Vives han materialitzat l’adhesió al portal amb la signatura d’un conveni de col·laboració entre les universitats i el Consell de l’Advocacia Catalana que permetrà la cessió de recursos i la col·laboració permanent entre les dues institucions per impulsar la llengua catalana en l’àmbit jurídic.
Foto: Acte d’adhesió de les universitats de la Xarxa Vives al portal Compendium.cat / Departament de Política Lingüística