Les famílies s’organitzen per defensar l’ensenyament en valencià
El col·lectiu Famílies pel Valencià fa una crida als pares a triar la llengua pròpia en les consultes previstes per la “Llei de llibertat educativa” aprovada per PP i Vox
Més de 3.100 famílies del País Valencià s’han organitzat en el col·lectiu Famílies pel valencià per fer front a l’anomenada “Llei de llibertat educativa”, aprovada pel PP i Vox, que arracona la llengua pròpia en el sistema educatiu. El col·lectiu, que col·laborarà “colze a colze” amb “totes les entitats que des de fa moltes dècades lluiten en defensa de la nostra llengua” s’adreça, de forma específica, “a les famílies, d’igual a igual, per tal que prenguen consciència de la importància de matricular els seus fills i filles en valencià”.
El col·lectiu recorda que la llei del govern de Carlos Mazón “deixa en mans de les famílies l’elecció de la proporció d’assignatures que vehicularà cada llengua durant les diferents etapes educatives”, una decisió que “hauria de quedar en mans de professionals docents, lingüístics i pedagogs”, que són els qui estan capacitats per ajudar a “remuntar, des de les evidències científiques, la situació de minorització lingüística del valencià i per dotar d’eines que reforcen el desenvolupament de la nostra xicalla”.
Famílies pel valencià adverteix que amb la norma actual ningú garanteix “que la decisió de les famílies siga respectada, ja que tot dependrà del conjunt de vots i dels repartiments fets per Conselleria”. “Això s’agreuja en el cas de les comarques castellanoparlants, on es priva directament les criatures de l’oportunitat d’aprendre valencià”, afegeix el col·lectiu, que recorda que “els darrers estudis sobre coneixements de la llengua i el dia a dia en el carrer demostren que el valencià perd terreny de manera irreversible respecte al castellà”. “En el procés de substitució lingüística que vivim considerem que els centres educatius han de jugar un paper clau i determinant per posar fre al retrocés del valencià i és per això que volem que els nostres fills i filles puguen estudiar en valencià”, manifesten les famílies.
El col·lectiu exigeix a l’administració que garanteixi el dret d’estudiar en valencià i fa una crida a les famílies a marcar la casella del valencià quan des de l’administració pública es demani escollir. També els demana que parlin amb altres famílies sobre la iniciativa i sobre la importància de marcar valencià en la consulta que prepara Conselleria.