Thursday, September 19, 2024
INICIATIVES

Les entitats pressionen perquè es materialitzi l’oficialitat del català a la UE

Els signants del manifest que reclama un nou estatus de la llengua a Europa responsabilitzen el govern espanyol de la decisió que prengui el Consell Europeu el dia 19

Les entitats signants del manifest Compromís Cívic per l’oficialitat del català han presentat aquest dimecres el seu manifest a favor de l’oficialitat de la llengua a sis dies que el Consell Europeu es pronunciï sobre la incorporació del català, el gallec i el basc en el règim lingüístic de les institucions de la Unió Europea en la reunió de ministres d’Exteriors dels 27. Els signants han recordat que “l’oficialitat no és una petició merament simbòlica”, ja que “té conseqüències directes en l’ús i en la projecció dins del seu domini lingüístic” i han advertit que el govern espanyol serà el responsable del fer que el resultat del debat i la votació dels ministres sigui positiu per a les llengües minoritzades de l’Estat.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha remercat que “cal la unanimitat de tots els estats” en aquesta votació i que “de cap manera seria una consolació” que aquesta votació no arribés a bon port però es permetés parlar en català al Parlament Europeu. Les entitats recorden que el Consell no ha tombat cap de les 1.128 votacions que s’han fet durant l’última dècada.

El mes de febrer passat, nou entitats d’arreu del domini lingüístic -Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, La Intersindical, la Cambra de Comerç de Barcelona, l’Institut d’Estudis Eivissencs, la Fundació d’Empresaris de Catalunya – FemCAT i l’Obra Cultural Balear de Formentera- van impulsar el manifest El català, llengua oficial ara!. Al text es reclamava al govern espanyol que sol·licités el reconeixement del català com a llengua oficial de la Unió Europea. En pocs dies, al manifest s’hi van adherir desenes d’entitats, entre les quals hi ha el Barça, Escola Valenciana, la CECOT, la Universitat de Girona, les Cambres de Comerç de Girona i Terrassa, el Col·legi de Metges de Barcelona, l’Hospital Clínic, La Bressola i Softcatalà. A més, va rebre més de 46.000 clics de suport.

Les entitats signants que han presentat el compromís aquest dimecres han insistit en la importància que la llengua esdevingui oficial per les conseqüències que això té en el dia a dia dins del domini lingüístic català. El compromís ha estat llegit per la periodista valenciana Nerea San Félix.

El text també recorda que “l’Estat espanyol presideix fins a finals d’any el Consell de la UE, que és l’òrgan responsable de modificar el Reglament 1/1958”, fet que “dona força de negociació a l’Estat per tal d’aconseguir que els diferents estats votin a favor de l’oficialitat”. Aquesta és una oportunitat històrica per aconseguir que la tretzena llengua més parlada d’Europa, amb més de deu milions de parlants i amb presència en tres Estats diferents de la Unió Europea, esdevingui la 25a llengua oficial, diuen les entitats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics