Thursday, September 19, 2024
Actualitat

Les entitats i les revistes en català fan front comú davant la censura

L’APPEC farà una campanya “mai vista en el domini lingüístic” de subscripcions a les publicacions en la llengua pròpia

Les entitat en defensa de la llengua catalana i diverses publicacions han denunciat aquest dijous el veto a cinc publicacions en català de l’Ajuntament de Borriana (Plana Baixa), anunciat pel regidor ultradretà d’aquesta població, Jesús Albiol, que ha decidit retirar les revistes en català de la biblioteca pública. Albiol es va vantar de la decisió en una piulada a Twitter en què deia: “Missió complerta. Camacuc, Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional, al carrer!”. “L’Ajuntament de Borriana no continuarà promovent el separatisme català amb els diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera”, va afegir.

El president de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), Germà Capdevila, ha comparat la censura a les publicacions en català amb la destrossa, per part dels militars espanyols, del setmanari satíric Cu-cut! el novembre del 1905. “Ens preguntem si ens hem de preparar per una altra època fosca”, ha dit Capdevila, que ha explicat que durant les èpoques de Primo de Rivera i de Franco es van prohibir revistes que es van seguir editant de forma clandestina. “No podran amb nosaltres”, ha afegit.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha remarcat el fet que “es tracta d’un atac exclusivament a la llengua” i que una part de les “revistes segrestades” són infantils i no hi ha cap tipus de contingut polític. Escuder ha anunciat que s’ha convocat un acte al davant de la biblioteca i que estan planejant buscar alguna forma perquè les revistes es puguin llegir.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha alertat que aquest episodi és un exemple del que està passat a tots els Països Catalans. “Passa al País Valencià, passa a les Illes i, en un grau, diferent, al Principat. L’únic que tenen en comú és que [les revistes] són en català”, ha denunciat. Antich ha alertat que “l’extrema dreta ha utilitzat la democràcia per escampar la seva campanya d’odi” i ha reivindicat els drets fonamentals de la informació, de premsa i de llibertat d’expressió. “L’odi contra el català no és nou, però és més visible per la presència de l’extrema dreta a les institucions”, ha dit el president d’Òmnium Cultural.

L’editor d’Enderrock, Lluís Gendrau, ha confirmat que el de Borriana no és un cas aïllat i ha explicat que fa uns dies una revista de discos de Palma ha retirat els discos en català. La directora de Cavall Fort, Mònica Estruch, ha subratllat que en els seixanta anys d’història de la publicació les han vist “de tots colors”, però que els retirin d’una biblioteca per “defensar el separatisme ens deixa amb la boca oberta”.

Davant aquests atacs, Capdevila ha anunciat que es posarà un equip legal per defensar les capçaleres afectades i que es denunciarà la situació davant les institucions europees i el síndic de greuges del País Valencià. Paral·lelament es facilitarà la subscripció a les revistes en català allà on actuï la censura i es farà “una campanya mai vista en el domini lingüístic” de subscripcions perquè tothom pugui accedir a alguna de les més de les 200 revistes de trenta temàtiques diferents que es publiquen cada mes. “Arribarem a tots els racons i posarem totes les facilitats. Som incombustibles, no ens eliminaran mai”, ha manifestat Capdevila.

El president de l’APPEC ha aclarit que la campanya no està dirigida a les subvencions o ajudes. “Fomentarem que la gent pagui les subscripcions de les revistes, que la gent que estima la llengua s’hi impliqui personalment”, ha dit. Capdevila creu que el cas de Borriana és un “globus sonda” per veure quina és la reacció de la societat, però ha alertat que la campanya s’ha d’activar de forma ràpida.

Mentrestant, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha anunciat que ha posat en marxa el disseny d’un programa de resposta, en coordinació amb la Federació Llull (que aplega a ACPV, Obra Cultural Balear i Òmnium Cultural) i l’APPEC per sumar forces i respondre de manera ordenada i efectiva a la censura. D’aquí a uns dies es farà a València una reunió d’ACPV i la Federació Llull amb APPEC per perfilar l’estratègia que inclourà accions com establir un protocol de resposta a possibles nous actes de censura que consideri la via judicial, la denúncia pública, la convocatòria de mobilitzacions i campanyes específiques, així com mocions als ajuntaments en defensa de la pluralitat informativa, el lliure accés de la ciutadania a la premsa, la no discriminació per raó de llengua, i el respecte al valencià.

El veto a les revistes en català ha provocat una onada de rebuig a les polítiques lingüicides de les administracions governades pel PP i Vox al País Valencià i a les Illes Balears per part d’entitats i partits polítics.

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha avisat que “si a PP i a Vox els molesten el Cavall Fort, El Tatano i totes les revistes, que es preparin! Perquè els donarem més suport que mai!”. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha demanat al president del PP, Alberto Núñez Feijóo, que “desautoritzi l’energumen” que ha vetat les revistes en català, mentre que l’exconseller d’Educació valencià i diputat de Compromís a les Corts Valencianes Vicent Marzà ha advertit que la societat valenciana no es quedarà de braços plegats. “Censureu revistes per estar escrites en la nostra llengua i penseu que ens quedarem callats? Porteu més de 300 anys intentant fer-nos desaparèixer i ni els vostres dictadors ho han aconseguit. No tindreu prou gàbies per tants ocells. Visca la cultura lliure!”, ha dit Marzà des de Twitter. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) ha advertit que “un acte de catalanofòbia en qualsevol part del territori és un acte contra la nació completa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics