Thursday, September 19, 2024
Actualitat

Les entitats del País Valencià uneixen forces per defensar la llengua

Un total de 26 organitzacions presenten la confluència -NOS davant els atacs del govern Mazón al valencià

Les entitats en defensa de la llengua del País Valencià han decidit unir forces davant l’ofensiva política contra el valencià desfermada arran de la constitució del nou govern de dreta i extrema dreta. Un total de 26 organitzacions han oficialitzat la seva aliança en un acte fet aquest dijous a la Sala Altamira, de la Universitat d’Alacant, on han presentat la confluència -NOS, “un conglomerat d’entitats per la defensa i la promoció del valencià, l’única llengua pròpia oficial al País Valencià, i per a la vigilància i l’exigència a l’administració autonòmica del compliment de les seues obligacions de protegir-la i respectar-la establertes a l’Estatut d’Autonomia”.

Les entitats han justificat el moviment com a resposta al retrocés d’ús social del valencià i a les accions del govern actual “d’arraconament i d’ús de la llengua com a element de conflicte i divisió”. La nova agrupació d’entitat proposarà als ciutadans activitats de foment de la llengua pròpia. La primera que han anunciat són unes Travesses per la llengua, una acció inspirada en el Correllengua (que recorre tots els territoris de parla catalana), la Korrika (de la llengua basca) i la Marxa Som. “Volem teixir el país i enllaçar-NOS per defensar el nostre valencià, el català de tots”, diuen els seus impulsors. Aquestes cites, on es dibuixaran simbòlicament quatre barres arreu del País Valencià fins a arribar a cada comarca, arrancaran el pròxim 25 de febrer a l’Alt Millars, amb inici a Vallat i arribada a Argelita.

Les entitats han presentat un manifest amb un decàleg per reivindicar que el valencià ha de continuar sent un espai d’acollida i de promoció social i han defensat el dret a utilitzar lliurement el valencià sense entrebancs ni censura, tant per part de les persones nascudes al territori valencià com dels nouvinguts, independentment de la seva llengua familiar. També han exigit igualtat de tracte amb el castellà.

El preàmbul del manifest recorda que “el valencià és la llengua pròpia de totes les valencianes i valencians, independentment del seu lloc de naixement o residència” i “oficial en tot el País Valencià” raó per la qual “les institucions valencianes tenen l’obligació de difondre’l, protegir-lo i respectar-lo, d’acord amb la legislació vigent”. El text critica que l’executiu actual fomenta el “menyspreu i l’arraconament de la llengua en tots els àmbits socials, mitjançant la censura, directa o implícita, de publicacions, actuacions i propostes culturals en valencià” i ha “qüestionat la unitat de la llengua” en intentar “segregar el valencià del català”. “S’ha atacat l’autoritat de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”, afegeix el document.

Les entitats signants del decàleg es comprometen a “denunciar i respondre a qualsevol agressió al valencià, a treballar per conscienciar la societat valenciana per mantindre’s fidels a la llengua i fomentar-ne l’ús social en tots els àmbits” així com a “treballar conjuntament amb la resta de territoris de parla catalana per assolir aquests objectius i defensar la unitat de la llengua”. “La llengua no es toca”, conclouen les entitats.

Foto: Presentació de l’agrupació d’entitats -NOS a la Universitat d’Alacant / Escola Valenciana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics